Izborna trka u SAD: Svi u Ohaju

Izvor: VOA, 05.Sep.2016, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna trka u SAD: Svi u Ohaju

Američki predsednički kandidati, demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp krenuli su danas u Ohajo, državu na srednjem zapadu koja će biti jedna od odlučujućih na predstojećim izborima. Oba kandidata obraćaju se radničkim porodicama dok se u Americi obeležava Dan rada. Koliko će glasovi Ohaja biti važni na izborima 8. novembra postalo je jasno kada su avioni oba kandidata i njihovih potpredsedničkih kandidata, prošli jedni pored drugih u Klivlendu, jednom od najvećih gradova u toj državi. Klinton ima malu prednost u odnosu na Trampa prema poslednjim istraživanjima u toj državi, gde u brojnim fabrikama rade na hiljade Amerikanaca. “Interesantno je da su svi avioni na istoj pisti”, rekao je demokratski potpredsednički kandidat Tim Kejni i dodao, “to vam samo pokazuje koliko je Ohajo važan. Provešćemo dosta vremena ovde”. Bivša državna sekretarka Klinton i Kejn pridružiće se sindikalnim liderima i radnicima na festivalu povodom Dana rada. Bina sa koje će se obratiti u centru Klivlenda ukrašena je bojama zastave. Milijarder Tramp, koji prvi put vodi kampanju za neku političku poziciju, moraće da osvoji Ohajo kako bi dobio predsedničke izbore. Ni jedan republikanac u istoriji zemlje nije postao predsednik bez pobede u Ohaju. Tramp i njegov potpredsednički kandidat, guverner Indijane Majk Pens sastali su se sa preko deset aktivnih i penzionisanih članova sindikata, uključujući vozače, radnike u čeličanama, vodoinstalatere, policajce i vatrogasce, sa porukom da poslovi u proizvodnji u Sjedinjenim Državama “odlaze dodjavola”. Tramp je okrivio aktuelnog predsednika Obamu što je američkim korporacijama dozvolio da premeste poslove u Meksiko, a zatim kritikovao Transpacifičko partnerstvo sa 12 zemalja, koji su sastavili Obamini pregovarači. Klinton se takođe protivi sklapanju tog dogovora. Tramp je kasnije nastavio kampanju na jednom sajmu u gradu Jangstaun, dok je Klinton na putu u Hempton u državi Ilinois gde će pristutvovali još jednom događaju provodom Dana rada. Klinton u Ilinoisu ima znatnu prednost nad Trampom.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Trka za Belu kuću skreće ka ključnim državama

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 16:17

Kandidati za predsednika SAD, Donald Tramp i Hilari Klinton, okreću se u kampanji saveznim državama na jugu SAD, čiji glasovi mogu da odluče predsedničke izbore u novembru. . Republikanski kandidat danas će nastupati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.