Izborna kampanja u Republici Srpskoj

Izvor: Politika, 03.Sep.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna kampanja u Republici Srpskoj

Delujemo u okviru Dejtonskog sporazuma, ali, ako neko pokuša da ga odbaci, mi nećemo ostati jedini njegovi čuvari, kaže premijer RS

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 3. septembra – Tri vodeće stranke iz Republike Srpske – Savez nezavisnih socijaldemokrata, Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa – započele su danas u Banjaluci predizbornu kampanju. Izbornu kampanju počele su i Srpska radikalna stranka, Demokratski narodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << savez i Savez za demokratsku Srpsku.

Lider SNDS-a Milorad Dodik je građanima, okupljenim na Trgu Krajine, rekao da očekuje apsolutnu pobedu na oktobarskim izborima. „Naša politika je politika kontinuiteta i mi delujemo u okviru Dejtonskog sporazuma. Ako neko pokuša da odbaci Dejtonski sporazum, mi nećemo ostati jedini njegovi čuvari. Naprotiv, tražićemo da se pitanje statusa Republike Srpske i BiH reši u narednim godinama”, rekao je Dodik i dodao da se „političari ne mere po onome šta govore već po onom šta su ostavili iza sebe”.

Predsednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović je istakao da je ova stranka u minule četiri godine uspešno vodila borbu za stabilnu, razvijenu i sigurnu Republiku Srpsku. Takva politika, objasnio je Radmanović, znači mir, toleranciju i razumevanje u BiH i regionu. Potpredsednik SNSD-a Igor Radojičić je upozorio da ne treba da se ponovi vreme kada je Republika Srpska imala vlade sastavljene od desetak međusobno posvađanih stranaka. „Iza nas su četiri godine političke i institucionalne stabilnosti RS i ona treba da nastavi da ide tim putem”, poručio je Radojičić.

Lider Partije demokratskog progresa dr Mladen Ivanić, koja je promociju takođe imala na Trgu Krajine, rekao je novinarima da očekuje da će njegova stranka zabeležiti najbolji rezultat od osnivanja. On očekuje da će dobiti izbore za srpskog člana Predsedništva BiH, i za sebe je rekao da je u stanju da se nosi sa sarajevskim političarima i da, za razliku od Nebojše Radmanovića, ima mnogo bolje odnose sa uticajnim političarima iz sveta.

Na konferenciji za novinare Srpske demokratske stranke, na kojoj su promovisani njeni izborni materijali, predsednik ove partije Mladen Bosić je kazao da će ona voditi kampanju „u kojoj će nuditi rešenja i nove kadrove, neopterećene ratnom prošlošću, koji neće izazivati međunacionalne tenzije, već će se posveti izgradnji bolje budućnosti Republike Srpske”. Kandidat SDS-a za predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić je rekao da je njena ključna poruka: „Republika Srpska izgrađena po modelu slobodnih, demokratskih, pravnih, ekonomski održivih i socijalno odgovornih država”. Inače, SDS i PDP, sa Srpskom radikalnom strankom, čine Koaliciju „Zajedno za Srpsku”. Početak izborne kampanje najavio je danas u Banjaluci i predsednik SRS Milanko Mihajlica. On je rekao da je prvorazredni cilj Koalicije „Zajedno za Srpsku” ekonomski oporavak i stabilizacija Srpske, jačanje institucija i obračun sa kriminalom i korupcijom, povećanje penzija i zaposlenosti...

Savez za demokratsku Srpsku, čiji je predsednik dr Dragan Kalinić, takođe je danas predstavio svoj izborni program. „Naš cilj su socijalna pravda i efikasne republičke institucije. „Mi ćemo se zalagati za prava običnog čoveka i očuvanje Dejtonskog sporazuma, a za onog ko ne bude poštovao njegove osnovne principe da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, imamo pripremljen adekvatan odgovor”, rekao je novinarima Dragan Kalinić.

Boro Marić

-----------------------------------------------------------

Izborna komisija: Dodik najbogatiji političar u BiH

Banjaluka – U predizbornoj kampanji u BiH za opšte izbore u BiH, zakazane za 3. oktobar, svi kandidati su bili obavezni da Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) dostave imovinske kartone, a na imovinskoj listi kandidata koju je objavio CIK najbogatiji političar u BiH je Milorad Dodik.

Aktuelni premijer RS Dodik, koji je kandidat koalicije SNSD, DNS i SP za predsednika Srpske, ima ukupnu imovinu vrednu 2,8 miliona KM.

On je i najzaduženiji jer je prijavio da ima kredit u „Pavlović banci” u iznosu 1,7 miliona KM, koji je uzeo na otplatni rok od 20 godina. Zvanično je prijavio da je u prošloj godini zaradio 239.000 KM (119.500 evra). Pored premijerske plate, koja je za godinu dana iznosila 60.000, Dodik se bavio i dodatnim poslovima, tako da mu je posao u poljoprivredi doneo dodatnih 80.000 KM.

Dodatni prihod, koji je ušao u Dodikov budžet, jeste i iznajmljivanje kuće u Beogradu na godinu dana, 100.000 KM. Dodik je vlasnik tri stana, dva u Beogradu i jedan u Laktašima, gde ima i kuću. U imovinskom kartonu je naveo da je vlasnik i kuće u Srbiji, vredne oko 2,7 miliona KM, kao i automobila vrednog oko 100.000 KM.

Za razliku od 2006. godine, u imovinskim kartonima ove godine pojavljuju se i naslednici predsednika vlade. Tako sin Igor ima imovinu procenjenu na 2,6 miliona KM. Najveći deo odnosi se na 50 odsto udela u vlasništva preduzeća „Fruitdoo”, kome je Investiciona razvojna banka RS dala kredit od tri miliona KM. U imovinskom kartonu Dodik je naveo da izdržava sina. Dodik je naveo da i njegova žena ima imovinu u vrednosti od 200.000 KM. Prema tim podacima pokretna i nepokretna imovina porodice Dodik je procenjena na 5,7 miliona KM.

Tanjug

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.