Izbori u septembru poslednja prilika da se donese novi zakon.

Izvor: Southeast European Times, 31.Avg.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u septembru poslednja prilika da se donese novi zakon.

Usvajanje novog izbornog zakona prvi je uslov koji Crna Gora mora da ispuni kako bi dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU.

31/08/2011

Mirjana Bošković za Southeast European Times iz Podgorice – 31.8. 2011.

Crnogorski parlament u petak (2. septembra) glasa o amandmanu na zakon o školstvu koji predviđa ravnopravan status srpskog i crnogorskog jezika u školskom sistemu.

Od ovog glasanja zavisi još veće pitanje – izborni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zakon Crne Gore.

Posle više neuspešnih pokušaja donošenja izbornog zakona, što je uslov koji je EU postavila za pristupanje te zemlje, izbori 6. septembra biće poslednja prilika da parlament prikupi potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje zakona pre roka za dobijanje informacija u najnovijem izveštaju o napretku te zemlje koji objavljuje Evropska Komisija (EK).

Ako zakon ne prođe u septembru, Crna Gora neće ispuniti sedam uslova koje je postavila EU i propustiće priliku da dobije datum pristupanja ove godine. Naredni izbori biće održani 31. decembra.

Opozicione stranke su do sada odbijale da podrže donošenje zakona, a u žiži kontroverze je zakon o jeziku u školstvu.

Prema rečima Keneta Morisona, stručnjaka za politiku Jugoistočne Evrope na univerzitetu De Monfor u Velikoj Britaniji, nije iznenađenje to što je opozicija zauzela tako čvrst stav po pitanju jezika i državljanstva, koji su bili njena glavna tema u debatama o ustavu iz 2007. godine.

Ulje na vatru opozicionog besa dolili su rezultati poslednjeg popisa, koji pokazuju da 44 odsto stanovništva Crne Gore govori srpskim jezikom, dok se samo 36 odsto izjasnilo da koristi crnogorski.

Pošto je dogovor postignut između opozicionih stranaka i premijera Igora Lukšića propao sredinom avgusta, ostaje pitanje da li će parlament usvojiti izmene i dopune izbornog zakona. Poslednji pokušaj propao je 31. jula.

Zakon je prvi od sedam uslova koje je EK postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

Član Nacionalnog saveta za evropske integracije Boris Raonić smatra da će, ako se izborni zakon uskoro ne usvoji, Crna Gora izgubiti najmanje godinu dana u svom procesu evropskih integracija.

Kako ta zemlja bude napredovala na tom putu, biće nemoguće gurati pod tepih probleme kao što su slabe institucije, korupcija i diskriminacija.

„Kurs evropskih integracija Crne Gore ušao je u važnu fazu. Amandman na izborni zakon jedna je od najznačajnijih reformi. Zbog toga će se to pitanje naći u srži ocene Komisije u njenom izveštaju o napretku koji će biti objavljen 12. oktobra,“ kaže jedan od portparola komesara za proširenje EK Štefana Filea za SETimes.

Morison kaže da bi još jedan neuspeh u usvajanju izbornog zakona bio korak nazad za crnogorsku vladu na putu kao članstvu u EU koji je, barem do sada, bio relativno uspešan.

„Opozicija će, nema sumnje, i dalje insistirati na raspuštanju parlamenta i novim izborima, uz tvrdnju da aktuelna vlada nema legitimitet i ovlašćenje da pregovara sa EK. Vrlo je verovatno da će se do kraja godine još jednom glasati o tom pitanju,“ kaže Morison za SETimes.

„Proširenje nije jedan od prioriteta u vreme kada se finansijska kriza evrozone pogoršava. Ćorsokak u crnogorskom parlamentu sigurno neće olakšati stvari,“ kaže Morison.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.