Izbori u Vojvodini na leto?

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Vojvodini na leto?

Novi Sad -- Vladajuća većina u Skupštini Vojvodine nema dvotrećinsku većinu za izmene Statuta, što će dovesti do raspisivanja prevremenih pokrajinskih izbora, piše Blic.

Odluka Ustavnog suda Srbije da se dve trećine neustavnih odredaba Statuta APV usklade sa Ustavom Republike u roku od šest meseci neće moći ni tehnički da se sprovede. Tako da će Statut biti razlog prevremenih izbora na kojima već mesecima insistira opozicija

Miloš Vučević, član Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS i predsednik Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu, smatra da ukoliko vladajuća većina u Vojvodini na neki način i uskladi Statut sa Ustavom, njegovo proglašenje mora da odobri Republička skupština, koja je u međuvremenu raspuštena, pa će, sigurni su naprednjaci, nastati kriza pokrajinskog parlamenta koja se može razrešiti jedino raspisivanjem vanrednih izbora.

Pastor zabrinut

"Bila bi tragedija da posao pukne pre početka. Dogovorili smo se kad, ko i šta treba da uradi na Statutu. I onda dobijem ovo pismo iz DSS, glasnogovornika ustavnosti i zakonitosti, tobož branitelja tih principa", naveo je Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine.

Predstavnik SNS u Radnoj grupi za usklađivanje statuta i poslanik te stranke u pokrajinskoj skupštini Vladimir Galić ocenio je "da bi najbolje bilo raspisati izbore, postaviti stabilnu većinu i potom doneti Statut koji je u skladu sa Ustavom".

"Ukoliko to ne bude sprovedeno, onda odredbe koje je osporio Ustavni sud od 5. juna neće više biti na snazi, a Statut praktično više neće postojati, što će urušiti institucije AP Vojvodine", objašnjava Galić.

Demokratska stranka Srbije najavila je povlačenje svog člana iz Radne grupe za izradu Statuta Vojvodine ukoliko se prethodno ne usvoji zakon o utvrđivanju nadležnosti pokrajine u Skupštini Srbije.

Ni vladajuća koalicija (DS, LSV i SVM) nakon raslojavanja DS nije sigurna u svoje poslanike.

"U svim opštinama gde smo zarad boljeg izbornog uspeha angažovali poznate ličnosti koje čak nisu bile članovi naše stranke, dobili smo situaciju da praktično sada kada DS nema republičku vlast, izgubimo cele odbore u tim mestima jer stranka gotovo da nije ni imala kontrolu nad njima. Ti ljudi su delegirali svoje ljude i povukli ih sa sobom. Najnoviji primer je opština Sečanj. Tamo je kompletan opštinski odbor DS prišao SNS, uključujući gradonačelnika Paredraga Miloševića i pokrajinskog poslanika Darka Vukoja. Ova opština jedina je u kojoj odbor DS funkcioniše kako lokalni čelnik kaže", priča za Blic jedan funkcioner Pokrajinskog odbora demokrata.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.