Izbori u Turskoj: Erdogan izgubio većinu u parlamentu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jun.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Turskoj: Erdogan izgubio većinu u parlamentu

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je na današnjim (7. jun) izborima najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i moraće da formira koaliciju, pokazali su zvanični rezultati na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova.

AKP je osvojila 41 odsto glasova, a za njom slede Republikanska narodna partija (CHP) sa 25 odsto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 odsto i prokurdska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 odsto glasova.

Kako se predviđa, AKP će u parlamentu, koji ima 550 mesta, imati 259 predstavnika, CHP 131, MHP 82 i HDP 78, prenela je agencija AFP.

Zvaničnici opozicione CHP su izjavili da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlašćenjima i da su jasno rekli "ne" predsedničkom sistemu, preneo je Rojters.

AKP je osvojila oko 49 odsto glasova na izborima 2011. godine, i prvi put suočava sa situacijom da nema većinu da sama formira vladu od dolaska na vlast 2002. godine.

Neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je ranije agenciji Rojters, posle prebrojanih 80 odsto glasova, da "očekuju manjinsku vladu i prevremene izbore".

Istovremeno, agencija AP navodi da preliminarni rezultati ukazuju da su glasači odbacili ideju vladajuće stranke za promenu ustava kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promenu ustava.

Američka agencija navodi da su izbori faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodeljena dodatna ovlašćenja, koja bi promenila značajno tursku demokratiju i produžila njegovu vladavinu kao najuticajnijeg političara.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata. Izlasnost glasača je bila 86 odsto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lider prokurdske partije odbacuje koaliciju sa AKP

Izvor: Blic, 07.Jun.2015

Nadu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će promenom ustava dobiti šira ovlašćenja "potopili" su rezultati današnjih parlamentarnih izbora, koji pokazuju da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), prvi put u poslednjih 13 godina, izgubila parlamentarnu većinu...Agencija Rojters...

Nastavak na Blic...

Izbori u Turskoj: Mogući početak novog političkog doba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2015, 08:29

Partija pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, pobijedila je na nedjeljnim izborima, ali je izgubila parlamentarnu većinu pa će, prvi put u posljednjih 13 godina, morati vladati u koaliciji. Na novu političku neizvjesnost odreagovale su i berze: nacionalna valuta lira izgubila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.