Izbori u Iranu, diskvalifikovano više hiljada kandidata

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Iranu, diskvalifikovano više hiljada kandidata

U Iranu su jutros u sedam sati otvorena birališta za parlamentarne izbore. Prema navodima državne televizije, birališta će biti otvorena 10 sati, a pravo da glasa za poslanike u parlamentu, koji broji 290 članova, ima oko 58 miliona Iranaca. Više od 7.000 potencijalnih kandidata je diskvalifikovano.
Pošto je diskvalifikovano više hiljada kandidata u korist tvrdokornih političara, lojalnih vrhovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lideru ajatolahu Aliju Hamneiju, ne očekuje se da će glasanje uticati na loše odnose Irana i SAD, ocenjuje Rojters.

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na izbore, pri čemu su neki od njih to nazvali "verskom dužnošću" glasača.
Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei glasao je u džamiji u blizini negove kancelarije u Teheranu, ubrzo nakon otvaranja birališta i pozvao Irance da izađu na glasanje.
"Svako kome je stalo do nacionalnih interesa Irana bi trebalo da učestvuje u izborima", rekao je Hamnei.
Ranije ove nedelje izjavio je da će visoka izlaznost birača osujetiti "zavere i planove" Amerikanaca i pristalica Izraela protiv Irana.
Na parlamentarnim izborima u Iranu se izlaznost smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu u vreme kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje.  
SAD su uvele sankcije članovima Saveta straže ustava i Odbora za nadzor izbora zbog toga što je nekim kandidatima zabranjeno učešće na izborima.
Savet straže je, kako bi osigurao dominaciju tvrdokornih političara, diskvalifikovao 6.850 umerenih političara i vodećih konzervativaca čime je glasačima ostavio mogućnost da mahom biraju između tvrdokornih i umerenih konzervativaca, lojalnih Hamneju.
Većinu diskvalifikovanih čine reformisti i zastupnici umerene politike, što je povećalo mogućnost da izlaznost bude niža nego što je to uobičajeno, prenosi AP. 
Uz sve veću izolaciju s kojom se Iran suočava na svetskoj pozornici i nezadovoljstvo u zemlji zbog ekonomskih poteškoća, analitičari izbore vide kao referendum o načinu na koji se lideri bave političkom i ekonomskom krizom u zemlji.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hamnei precrtao rivale: Parlamentarni izbori u Iranu u senci diskvalifikacije oko 9.000 kandidata

Izvor: Večernje novosti, 21.Feb.2020

Izlazak na birališta iz vrha vlasti okarakterisan kao "verska dužnost" glasača PARLAMENTARNI izbori u Iranu proticali su u znaku diskvalifikacije oko 9.000 kandidata u korist tvrdokornih političara, lojalnih vrhovnom lideru ajatolahu Aliju al Hamneiju. Zapadne agencije ocenjuju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.