Hamnei precrtao rivale: Parlamentarni izbori u Iranu u senci diskvalifikacije oko 9.000 kandidata

I. STANOJEVIć

22. 02. 2020. u 00:30

Izlazak na birališta iz vrha vlasti okarakterisan kao "verska dužnost" glasača

Хамнеи прецртао ривале: Парламентарни избори у Ирану у сенци дисквалификације око 9.000 кандидата

AP Photo

PARLAMENTARNI izbori u Iranu proticali su u znaku diskvalifikacije oko 9.000 kandidata u korist tvrdokornih političara, lojalnih vrhovnom lideru ajatolahu Aliju al Hamneiju.

Zapadne agencije ocenjuju da se, zbog toga, ne očekuje da će glasanje uticati na ionako loše odnose Irana i SAD. Hamnei ocenjuje da bi velika izlaznost predstavlja poruku Vašingtonu da Iran nije pokoren sankcijama i ubistvom generala Kasima Sulejmanija u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

Nemački Dojče vele ocenjuje da su šanse da ovi izbori donesu bilo kakve novine u domaćoj i spoljnoj politici Irana, praktično zanemarljive. Budući da su se eliminacijom "opasnih" kandidata vlasti obezbedile od opasnosti eventualnog pada izlaznosti, izborni ishod već je "napisan".

Brisanje hiljada umerenih političara i vodećih konzervativaca sa izbornih lista, naložio je Savet straže, ostavivši glasačima praktično samo mogućnost izbora između (ne)umerenih konzervativaca, lojalnih Hamneiju. Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na izbore, a Al Hamnei je, glasajući, odziv okarakterisao kao "versku dužnost" glasača. Birališta su bila otvorena od sedam ujutru do 18 sati. Pravo da glasa za poslanike u parlamentu sa 290 članova imalo je oko 58 od 80 miliona Iranaca.


Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei glasao je u džamiji u blizini svoje kancelarije u Teheranu, ubrzo po otvaranju birališta i pozvao Irance da izađu na glasanje.

- Svako kome je stalo do nacionalnih interesa Irana trebalo bi da učestvuje u izborima, jer neprijatelji žele da vide rezultate maksimalnog pritiska SAD - rekao je Hamnei, misleći na američke sankcije zbog iranskog nukelarnog programa, koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje i ograničile izvoznu aktivnost Irana kad je u pitanju nafta, zbog čega zemlja tone u recesiju.

Hamnei je minule nedelje najavio da će visoka izlaznost na izborima osujetiti antiiranske "zavere i planove" Amerikanaca i onih koji podržavaju Izrael. Na parlamentarnim izborima u Iranu upravo se izlaznost smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu u trenucima kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija.

Kritičari Hamneijevog režima su, međutim, kako piše Bi-Bi-Si apelovali na birače da se odluče za bojkot izbora, da bi "dali šansu sudbinskom preokretu koji bi zemlju poveo u bolju budućnost".



SANKCIJE I ZBOG IZBORA


SAD su uvele sankcije i članovima Saveta straže ustava i Odbora za nadzor izbora zbog toga što je nekim kandidatima zabranjeno učešće na izborima. U uslovima sve veće izolacije i nezadovoljstva u zemlji, analitičari izbore vide kao referendum o načinu na koji se lideri "nose" sa političkom i ekonomskom krizom u zemlji. Ali protivnici Al Hamneija tvrde da su se vlasti u Teheranu postarale da ovi izbori i pre otvaranja birališta postanu farsa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije