Izbori u Grčkoj: Velika prednost Sirize

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Grčkoj: Velika prednost Sirize

Sudeći prema rezultatima ankete sprovedene po izlasku gradjana s birališta u Grčkoj, levičarska partija Siriza verovatno je pobednik današnjih parlamentarnih izbora, pošto vodi s 12 odsto glasova više u odnosu na drugoplasiranu stranku.

Slavlje pristalica Sirize

Siriza je, prema anketi, osvojila između 35,5 i 39,5 odsto glasova, a na drugom mestu je konzervativna Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa, koju je podržalo između 23 i 27 odsto birača, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rojters.

Anketu su zajedno sproveli Metron analizis, GPO, Alko, MRB i Mark.

Siriza, na čijem je čelu Aleksis Cipras (40), najavila je da namerava da pregovara o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

Cipras je, posle glasanja u Atini, izjavio da građani danas odlučuju da li će se trojka sutra vratiti u Grčku kako bi bile ispunjene obaveze koje je preuzeo Samaras o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza i nastavku bankrotske i katastrofalne restriktivne ekonomske politike ili će Grčka sutra početi da se bori za dostojanstven život u Evropi.

"Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji", rekao je on.

Rojters navodi da anketa pokazuje da bi u parlament moglo da uđe sedam ili osam stranaka i da treće mesto dele centristička partija Potami i ekstremnodesničarska Zlatna zora, koje imaju između 6,4 i osam odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Siriza slavi pobedu

Izvor: B92, 25.Jan.2015

Prema rezultatima anketa sprovedenih po izlasku građana s birališta, u Grčkoj je pobedila levičarska partija Siriza. Nova demokratija priznala poraz...Prema anketama, Siriza vodi sa razlikom između 8,5 do 16,5 procenata u odnosu na drugoplasiranu stranku...Radikalno levičarska partija Siriza, protivnica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.