Izbori u Grčkoj: Premijer Micotakis slavi veliku pobedu na izborima, ali želi samostalnu većinu

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 10:17

Izbori u Grčkoj: Premijer Micotakis slavi veliku pobedu na izborima, ali želi samostalnu većinu

Desni centar Kirijakos Micotakis nije uspeo da ostvari apsolutnu većinu - šta čeka Grčku: koaliciona vlada ili novi izbori?

Grčki konzervativni premijer Kirijakos Micotakis pobedio je na parlamentarnim izborima, a rezultat stranke opisuje je kao "politički zemljotres".

Njegova partija Nova demokratija osvojila je skoro 41 odsto glasova, čime je obezbedila 146 mesta u parlamentu, pet manje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je potrebno za većinu.

Njegov rival Aleksis Cipras čestitao je Novoj demokratiji pobedu, dok je njegova partija Siriza ostvarila loš rezultat od 20 odsto glasova.

Micotakis je rekao da rezultati pokazuju da su Grci njegovoj stranci dali mandat za četvorogodišnju vladu.

"Narod je želeo izbor Grčke koju vodi većinska vlada i Nova demokratija bez pomoći drugih", rekao je on u pobedničkom govoru.

Pre četiri godine, osvajanje 41 odsto glasova bilo bi dovoljno da se obezbedi većina u grčkom parlamentu od 300 mesta.

Sada je za to potrebno više od 45 odsto, jer pobednička partija više nema pravo na dodatak od 50 mesta u prvom krugu, zbog čega su ponovni izbori izgledni.

Micotakis će tako držati na oku dodatna mesta na koja bi imao pravo ako bi pobedio na ponovljenim izborima.

Potpuna većina bi mu dala četiri godine na vlasti sa kabinetom po njegovom izboru.

Ako bi tražio pregovore o koaliciji, onda bi Sirizin socijalistički rival Pasok bio potencijalni partner, kao jedan od velikih izbornih pobednika sa 11,5 odsto glasova.

Ali to bi se pokazalo nezgodnim jer je lider Pasoka, Nikos Andrulakis bio meta skandala o prisluškivanju prošle godine.

To je dovelo do ostavke nećaka Micotakisa, koji je radio kao šef kabineta premijera, a takođe i šef grčke obaveštajne službe.

Andrulakis veruje da je premijer bio svestan da je jedan od desetina ljudi na meti ilegalnog špijunskog softvera.

Micotakis dolazi iz jedne od najmoćnijih grčkih političkih dinastija.

Njegov otac Konstantinos Micotakis je i sam bio premijer početkom 1990-ih, njegova sestra Dora Bakojanis bila je ministarka spoljnih poslova, a njen sin Kostas Bakojanis je aktuelni gradonačelnik Atine.

Na kraju, železnička tragedija u februaru koja je zasenila izbornu kampanju nije imala očiglednu ulogu u rezultatu.

U katastrofi je poginulo 57 ljudi, među kojima su mnogi studenti.

Opozicione stranke istakle su tragediju kao simptom nefunkcionalne države srušene do temelja nakon mnogo godina ekonomske krize i nedovoljnog ulaganja.

Grci imaju pravo glasa od 17 godina, a početna analiza glasanja grčke televizije pokazala je da je 31,5 odsto birača starosti od 17 do 24 godine podržalo ND, što je skoro tri poena više od Sirize.

Birači koji su prvi put glasali, Krizanti i Vagelis, oboje imaju 18 godina, glasali su za Sirizu jer je njihova generacija želela "nešto novo, nešto drugačije".

Osim Pasoka, komunistička partija KKE je takođe povećala procenat glasova.

A još jedan gubitnik je bivši ministar finansija Sirize Janis Varufakis, čija stranka MeRA25 nije uspela da se kvalifikuje za parlament.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izbori u Grčkoj: Premijer Micotakis slavi veliku pobedu na izborima, ali želi samostalnu većinu

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2023

Desni centar Kirijakos Micotakis nije uspeo da ostvari apsolutnu većinu - šta čeka Grčku: koaliciona vlada ili novi izbori?

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.