Izbori u Grčkoj

Izvor: Beta, 25.Jan.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Grčkoj

ATINA, 25. januara 2015. (Beta-AFP) - U Grčkoj su u nedelju ujutro počeli prevremeni parlamentarni izbori, na kojima se očekuje da levičarska partija Siriza osvoji najviše glasova, ali ne i da dobije apsolutnu većinu.

Rezultati poslednjih anketa pokazuju da će Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, osvojiti izmedju 2,9 i 6,7 odsto više glasova od konzervativne Nove Demokratije premijera Antonisa Samarasa.

Siriza je biračima obećala da će preispitati sporazume >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << o kreditima EU i finansijskih organizacija koji treba da izvuku Grčku iz teške ekonomske krize, i da će tražiti bolje uslove otplate i obimni otpis dugova.

Takva obećanja, vladajući konzervativci ocenili su kao nerealne i potencijalno fatalne za oporavak krhke grčke privrede.

Pošto sve ukazuje na to da Siriza neće osvojiti apsolutnu većinu, ta partija će morati da napravi koaliciju sa drugim strankama, kao što je partija umerene levice Potami (Reka) za koju će najverovatnije glasati izmedju pet i šest odsto gradjana.

Ankete su pokazale i porast rejtinga ekstremno desne partije Zlatna zora, koja bi mogla da zauzme treće mesto.

i eventualna pobeda Sirize nada su i za druge ekstremno levičarske partije u Evropi, kao što su Pademos u Španiji ili partija Levog fronta Žan Lik Melanšona u Francuskoj.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Grčka

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.