Izbori u Grčkoj 17. juna, Pikramenos formira prelaznu vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Grčkoj 17. juna, Pikramenos formira prelaznu vladu

ATINA -

Izbori u Grčkoj ponovo će biti održani 17. juna, najavio je danas predsednik Državnog saveta i predsednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos, koji je kasnije od predsednika države dobio mandat da formira privremenu vladu do izbora.

U obraćanju predsedniku Karolosu Papuljasu, pošto mu je poverio mandat za formiranje vlade, Pikramenos je izjavio da je svestan velike odgovornosti koju preuzima na sebe, iako će biti "isključivo tehnički premijer" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i rekao da se nada da će se pokazati vrednim zadobijenog poverenja, prenela je grčka novinska agencija ANA.

"Grčka prolazi kroz teška vremena. Moramo da izbegnemo opasnosti i izvedemo lak prelaz ka političkoj vladi", rekao je Pikramenos.

Grci po drugi put, za nešto više od mesec dana, izlaze na birališta posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. maja i niza neuspelih pokušaja da se formira nova koaliciona vlada.

Posle neuspeha višednevnih razgovora sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom o formiranju koalicione vlade, lideri tri grčke najjače političke partije su se međusobno optuživale za neuspeh pregovora.

Portparol predsednika Papuljasa juče je saopštio da su poslednji pokušaji formiranja vlade doživeli neuspeh i da će biti sazvani novi izbori, a da će u međuvremenu biti formirana prelazna vlada.

Lideri tri grčke vodeće partije nisu uspeli da postignu dogovor ni o sastavu tehničke vlade koja će voditi Grčku do izbora u junu, pa je prema grčkom Ustavu (član 37) u takvom slučaju predsednik države dužan da imenuje tehničkog premijera iz redova predsednika tri glavna suda - Vrhovnog upravnog suda, Vrhovnog građanskog suda i Vrhovnog krivičnog suda, odnosno Sud revizora, navodi ANA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.