Izbori u Džordžiji - rani test za Trampa i republikance

Izvor: VOA, 20.Jun.2017, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Džordžiji - rani test za Trampa i republikance

Glasači u američkoj saveznoj državi Džordžiji u utorak biraju novog kongresmena u Predstavničkom domu, na specijalnim izborima koje mnogi smatraju testom snage Republikanske stranke pod Trampovom administracijom i njenih izgleda da zadrži većinu na izborima naredne godine. Republikanci i demokrate pridaju ogroman značaj izborima u Džordžiji, što pokazuje i podatak da je reč o do sada najskupljoj predizbornoj trci za Kongres. Obe stranke su na kampanju ukupno potrošile više od 50 miliona dolara. Demokratski kandidat Džon Osof, 30-godišnji bivši službenik Kongresa kojem su ovo prvi izbori, pobedio je u prvom krugu glasanja u aprilu, ali nije osvojio potrebnih 50 odsto. Njegova republikanska rivalka je 55-ogodišnja Karen Hendel, bivša državna sekretarka u Džordžiji.  Pobednik će zameniti republikanca Toma Prajsa koji je prošlog novembra ponovo izabran sa 23 odsto glasova prednosti, pre nego što ga je predsednik Donald Tramp imenovao za sekretara za zdravlje. Tramp je u istom kongresnom okrugu pobedio Hilari Klinton sa samo jedan odsto prednosti. Predsednik je na Tviteru kritikovao Osofa i pozvao birače da glasaju sa republikansku kandidatkinju. Prema anktema, Osof i Hendel su gotovo izjednačeni, što je značajna promena u odnosu na prošlu godinu, u okrugu u kojem su republikanci pobeđivali od 1979. godine. Rezultat izbora, iako politički značajan, neće promeniti odnos snaga u Predstavničkom domu gde republikanci imaju 45 mesta više od demokrata. Međutim, pobeda u Džordžiji, bi za Demokratsku stranku bila značajn korak ka preuzimanju kontrole naredne godine, kada su budu ponovo birali svi članovi Predstavničkog doma.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pobeda republikanke na "referendumu o Trampu"

Izvor: VOA, 21.Jun.2017, 16:42

Republikanka Karen Hendl odnela je u utorak uveče pobedu na vanrednim kongresnim izborima u južnoj državi Džordžiji, koje su mnogi politički analitičari doživeli kao referendum o predsedniku Donaldu Trampu. Pobedom Karen Hendl nad demokratskim rivalom, 30-godišnjim Džonom Osofom, završena...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.