Pobeda republikanke na referendumu o Trampu

Izvor: VOA, 21.Jun.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda republikanke na "referendumu o Trampu"

Republikanka Karen Hendl odnela je u utorak uveče pobedu na vanrednim kongresnim izborima u južnoj državi Džordžiji, koje su mnogi politički analitičari doživeli kao referendum o predsedniku Donaldu Trampu. Pobedom Karen Hendl nad demokratskim rivalom, 30-godišnjim Džonom Osofom, završena je najskuplja kongresna trka u američkoj istoriji, u kojoj su dva izborna štaba i njihovi saradnici zajedno potrošili oko 50 miliona dolara. Hendl se zahvalila Trampu i drugim republikanskim liderima u pobedničkom govoru a onda se osvrnula na prošlonedeljnu pucnjavu u kojoj je ranjen republikanski kongresmen Stiv Skalis, pozivajući na  stišavanje gneva u američkoj politici. "Moramo da izdignemo ovu naciju da bismo pronašli civilizovaniji način da rešavamo svoje nesuglasice. U ovoj zemlji, u ovim Sjedinjenim Državama, nikome ne sme da bude ugrožen život zbog njegovih političkih uverenja.“ Vanredni izbori raspisani su pošto je u februaru kongresmen Tom Prajs podneo ostavku kada ga je predsednik Tramp imenovao za sekretara za zdravstvo. Republikanci su kontrolisali okrug u blizini Atlante od kada je bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič prvi put pobedio u njemu 1979. Međutim, demokrate su verovale da mogu da dovedu do preokreta, imajući u vidu brzi pad Trampove popularnosti i činjenicu da je porazio Hilari Klinton za samo jedan procenat glasova u tom okrugu na predsedničkim izborima prošlog novembra. „Za pobedu Džona Osofa bilo bi potrebno da se ovaj okrug ponaša suprotno svojim osnovnim opredeljenjima. Ovo je potpuno republikanski okrug, a ne okrug podeljen po sredini“, ukazuje Tod Rem, republikanski strateg.   Demokrate su dobile dodatan zamah kada je Osof pobedio na vanrednim izborma u aprilu, ali nije dobio potrebnih 50% glasova da izbegne drugi krug. Njegova kampanja privukla je grupu motivisanih volontera i prikupila miliona dolara od demokrata iz svih delova zemlje.   „Pokazali smo šta hrabrost, plemenitost i skromnost mogu da ostvare. Pokazali smo da i dalje možemo da izgradimo koalicije ljudi koji se možda ne slažu o svakom pitanju ali umesto da demonizuju jedni druge, pronalaze zajedničke tačke na osnovu kojih će ići dalje i to je jedini način na koji će ova zemlja ići napred", poručio je pristalicama Osof. Predsednik Tramp proslavio je pobedu Karen Hendl, koja je osvojila  6% više glasova od Osofa, u tvitu posle zvaničnih rezultata. Republikanci su sada pobedili u četiri vanredne trke za Kongres ove godine, uključujući drugu tesnu trku koja je u utorak vođena u Južnoj Karolini. I dalje imaju ubedljivu većinu od 45 mesta u Predstavničkom domu ali bi ta prednost mogla da bude ugrožena ako se kontroverze koje prate predsednika nastave do kongresnih izbora na sredini njegovog mandata, sledeće godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pobeda republikanske kandidatkinje na "referendumu o Trampu"

Izvor: Blic, 21.Jun.2017

Republikanka Karen Hendl odnela je pobedu na vanrednim kongresnim izborima u američkoj saveznoj državi Džordžiji, koje su mnogi politički analitičari doživeli kao referendum o predsedniku SAD, republikancu Donaldu Trampu, navodi "Glas Amerike"...Navodi se da je pobedom Hendlove nad demokratskim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.