Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji 6. maja

Izvor: Blic, 06.Apr.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji 6. maja

Gordon Braun, premijer Velike Britanije, objavio je juče da će opšti izbori u Velikoj Britaniji biti održani 6. maja. Braunova Laburistička partija zaostaje po podršci birača deset odsto za konzervativcima, koji se nadaju da će osvojiti nacionalne izbore prvi put posle 1992. godine.

Braun je poručio biračima da će na izborima zatražiti „jasan mandat" da nastavi „put ka oporavku". Dejvid Kameron, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lider torijevaca, ponudio im je „nadu" i „novi početak".

Sadašnji odnos snaga bi zbog specifičnosti britanskog izbornog sistema mogao da ostavi na vlasti laburiste, jer bi i u slučaju osvajanja manjeg broja glasova na nacionalnom nivou, Braunovoj partiji pripao nešto veći broj poslaničkih mesta. U takvoj situaciji nijedna od dve velike stranke ne bi imala apsolutnu većinu za sastavljanje vlade, pa bi se Britanija našla u situaciji u kojoj nije bila od 1974. godine. Slaba koaliciona vlada, bilo ko da je formira, mogla bi prema mišljenju analitičara da ima negativan efekat na ekonomsku i finansijsku stabilnost Britanije.

Kampanjom će dominirati pitanja poreske politike i potrošnje u klimi svetske ekonomske recesije. I laburisti i konzervativci najavljuju da će smanjiti potrošnju i deficit koji iznosi 167 milijardi funti, ali se razilaze oko toga koliko duboki i koliko hitni treba da budu rezovi.

Jedino pravo rešenje za opozicionog lidera Dejvida Kamerona, ukoliko želi da postane premijer, jeste da do kraja predizborne kampanje u ime torijevaca osvoji simpatije 6,9 odsto neodlučnih birača. Takav podvig su pred izbore 1997. izveli laburisti koje je tada predvodio mladi Toni Bler.

Datum održavanja izbora objavljen je posle sastanka premijera Brauna sa kraljicom Elizabetom Drugom u Bakingemskoj palati, koji je trajao svega 23 minuta. Kraljica je pristala da raspusti aktuelni saziv parlamenta i time omogući održavanje izbora.

Promena vlasti u Londonu, nakon 13 godina koje su laburisti proveli na čelu Britanije, najavljivana je još od maja 2008. kada je na izborima za gradonačelnika britanske prestonice konzervativac Boris Džonson nadmoćno trijumfovao nad Kenom Livingstonom, kandidatom vladajuće partije. Godinu dana pre toga premijersku fotelju napustio je Toni Bler, kojeg su mnogi optužili da je zbog angažovanja britanske vojske u ratu u Iraku bio glavni krivac za pad popularnosti laburista u javnosti. Braun se nije preterano nametnuo kao novi lider i smena vlasti je izgledala kao neminovna.

Ipak, poslednjih nedelja ankete pokazuju da laburisti stižu torijevce, pa je tako list „Gardijan" objavio da vladajuća partija sada uživa podršku 33 odsto građana, naspram 37 odsto potencijalnih glasova za Konzervativnu partiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredni parlamentarni izbori u Britaniji zakazani za 6. maj

Izvor: VOA, 06.Apr.2010

Britanski premijer Gordon Braun rekao da očekuje četvrtu uzastopnu pobedu vladajuće Laburističke stranke

Nastavak na VOA...

Britanski izbori 6. maja

Izvor: BBC na srpskom, 06.Apr.2010

Gordon Braun potvrdio da će opšti izbori biti održani 6.maja. Premijer traži "jasan mandat za nastavak ekonomskog oporavka"; opozicija nudi "stvarne promene".

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.