Izbori u BiH značajniji zbog sučeljavanja velikih sila

Izvor: RTS, 07.Okt.2018, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori u BiH značajniji zbog sučeljavanja velikih sila"

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da će rezultati izbora u BiH imati uticaja na nastojanja velikih sila, što se videlo i u Makedoniji.
Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevnikiu RTS-a, rekao da na opštim izborima u BiH očekuje pobedu onih struja koje imaju predznak nacionalnog, što je i do sada bilo pravilo.

Naglašava da je važno da izbori prođu mirno i po procedurama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a da je najvažnije da sve pobede bude čiste.
Primećuje da su naročito izražene predizborne tenzije i neizvesnosti u Republici Srpskoj i u hrvatskom nacionalnom korpusu, kod koga je naročito problematičan izbor člana predsedništva.
Kao i ranije, ovi izbori imaju poseban značaj imajući u vidu da je BiH složena država, ali sada su značajniji jer imaju globalni kontekst i sučeljavanje velikih sila, smatra Milivojević.
Očekuje da će rezultati imati uticaja na njihova nastojanja, što se videlo i u Makedoniji.
BiH je za Zapad jedno od tri pitanja od kojih zavisi razvoj regiona, pored Kosova i Makedonije, navodi Milivojević ukazujući i na susret predsednika RS Milorada Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Kada je reč o Republici Srpskoj, Milivojević upozorava da je opasno da ko god da pobedi eksploatiše podele koje su opasne za opstanak RS.
Upozorenje predsednika EK Žan Klod Junkera, da će se u državama na Balkanu ponoviti događaji iz devedesetih ako im EU uskrati perspektivu članstva, ocenjuje kao njegovu poruku na odlasku budućoj komisiji da politiku proširenja treba da ostavi na agendi.
EU je u njegovom mandatu propustila šansu da dovede spor oko Kosova do kompromisa, napominje Milivojević.
Smatra i da je poruka predsednika Aleksandra Vučića da će se Srbija suzdržati, mnogo važna i da je to način da se sačuvamo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.