Izbori u Beogradu 19. ili 26. maja? Ovo su dva najrealnija datuma za ponovno glasanje

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 12:54

Izbori u Beogradu 19. ili 26. maja? Ovo su dva najrealnija datuma za ponovno glasanje

Nakon cepanja pokreta "Mi - glas iz naroda" i najave Branimira Nestorovića da neće podržati SNS za formiranje većine, izvesno je da nas čekaju novi izbori.

Ukoliko ne dođe do obrta, uslov koji su iz Srpske napredne stranke dali odbornicima iz "Mi", a kojih ima šest, da zauzmu jedinstven stav o tome da li žele da podrže vlast ili ne - teško je ostvariv. Samim tim, najrealniji datumi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beogradske izbore, a prema zakonskim rokovima, jesu 19. ili 26. maj.

Nestorović, koji je najavio osnivanje novog pokreta sa ljudima koji su ga podržali, rekao je da ne "zna ko može da podrži vladajuću koaliciju u Beogradu":

"Naša odbornička grupa ima kao posledicu svega što se dešavalo u pokretu, haos. Na jednoj strani imate dva odbornika u Skupštini grada, mene i Borislava Antonijevića, oni (vladajuća koalicija) imaju sigurno dva, a za još dvoje ne znamo šta misle. Sad imamo tri puta po dva odbornika. Naravno da mi nećemo podržati vlast," rekao je Nestorović koji je još jednom ponovio da će osnovati stranku.

Definitivan rasplet znaće se posle 1. marta kada je zakazan drugi pokušaj konstitutivne sednice. Ukoliko i zvanično bude potvrđeno da gradski parlament neće biti formiran, a samim tim i izabrani gradonačelnik i ostali funkcioneri, počinju da teku rokovi za izbore. Odbrojava se od 3. marta, kada ističe zakonski rok za formiranje nove vlasti u prestonici.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od trideset dana, što znači do 2. aprila. Na glasanje se mora izaći najranije 45 dana od raspisivanja, a najkasnije 60 dana. U slučaju da se izbori raspišu poslednjeg dana, odnosno 2. aprila, na birališta se najranije može ići 17. maja, što je radni dan, a najkasnije 1. juna. To znači da su u igri dve nedelje u ovom rasponu, 19. ili 26. maj.

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izbori za Skupštinu grada, ukoliko ne bude formirana većina, morati da budu ponovljeni oko 20. maja. Ponovio je i stav da će SNS formirati većinu sa pokretom "Mi - glas iz naroda" samo ukoliko to prihvati jedan od osnivača pokreta doktor Nestorović, za koga navodi da jedini ima legitimitet da pregovara.

"Ispostavilo se da su dva meseca pre izbora bili u problemima međusobno i sad vidimo da imaju probleme u koje neću da ulazim, ali bez obzira na sve - gospodin Nestorović je legitiman i neko na čije ime su oni dobili najviše glasova," izjavio je Šapić.

Naveo je da su obustavljeni razgovori sa nosiocem beogradske liste "Mi - Glas iz naroda" Aleksandrom Jerkovićem, koji je bio spreman na pregovore oko formiranja većine, jer je SNS "želeo da podigne letvicu legitimiteta".

Jerković ima svoj pokret i on, kao i Vesna Jakić, bili su viđeni kao dva odbornika koja su bili rada da podrže SNS i SPS da se formira većina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.