Istraživanje NSPM, rejting niških lidera: Ko vodi, ko je naručio, a ko kome “namešta”

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jul.2023, 17:45

Istraživanje NSPM, rejting niških lidera: Ko vodi, ko je naručio, a ko kome “namešta”

Kad bi sutra bili održani lokalni izbori, Nišlije bi najviše glasova dali SNS-u i Sotirovski - 25%, dok su lideri opozicije prilično ujednačeni - pokazuju rezultati istraživanja Nove srpske političke misli. Đorđe Vukadinović iz tog časopisa ne želi da otkrije naručioca, poslanik Đorđe Stanković kaže da je istraživanje naručio Vuk Jeremić da bi stvorio lošu sliku o njemu, sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović da ne želi da odgovara na taj "sramotni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << napad", a Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus da rezultati dosta odudaraju od istraživanja koje oni sprovode.

25,9% ispitanih glasalo bi za nju; foto: JV/Tamara RadovanovićIstraživanje časopisa Nova srpska politička misao pokazuje da bi građani Niša najviše glasova dali SNS-u i Draganu Sotirovski, jer se 25,9% ispitanih izjasnilo da bi glasalo upravo za nju.

Odmah iza nje je predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković, sa 17,2%. Da bi glasali za nekog iz opozicije, ali da ne znaju za koga, reklo je 14,1% ispitanika.

Kada je reč o niškim opozicionarima, Slaviša Dinić iz Zajedno za Srbiju i Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde imaju po 5,1%. Tamara Milenković Kerković iz Dveri ima 4,9%, Đorđe Stanković iz Narodne stranke 3,5%, Vili Hadžić iz Zavetnika 3%, a Oliver Paunović iz Zdrave Srbije 1,2%.

Neki bi glasali za opoziciju, ali ne znaju za koga; foto: JV / Ljubica JocićPoslanik i predsednik niškog Odbora Narodne Đorđe Stanković tvrdi da je istraživanje naručila jedna struja te stranke, s namerom da stvori lošu sliku o njemu.

Istraživanje je naručio Vuk Jeremić, rađeno je pre mesec dana sa ciljem da se kreira negativna slika o niškom Odboru, odnosno o meni lično. Nakon što sam dao podršku Mikiju Aleksiću, ovo istraživanje je izašlo i u suštini to je samo još jedna sliku u nizu koja pokazuje na koji način Vuk Jeremić vodi kampanju protiv svojih saradnika, počevši od cenzure na društvenim mrežama do botovanja, a sada i naručenih istraživanja. On je jedinstven slučaj da naručuje istraživanja protiv svojih saradnika - kaže Stanković.

Međutim, sekretar te stranke i Nišlija Stefan Jovanović kaže da ne zna da li je Narodna naručilac i da neće da odgovara na Stankovićeve "sramotne napade".

Stanković je rekao samo da je naručilac Jeremić i ja se u odgovoru držim toga i ne bih da dalje proveravam tu informaciju. Verujem da u politici, ipak, mora da postoji neki nivo i da nije sve dozvoljeno. S druge strane istraživanja koje je objavio NSPM pokazuju veliku šansu za opoziciju u Nišu, jer aktuelna gradonačelnica ima loš rejing i gradska vlast je jako loše ocenjena. Zato nema prostora ljutnji, već je potrebna ozbiljnost da se sagleda ova šansa i da Niš bude grad gde će pasti vlast SNS - navodi Jovanović.

"Vuk Jeremić vodi kampanju protiv svojih saradnika"; foto: Jelena MišićĐorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da nema obavezu da saopšti ko je naručio istraživanje, ali naglašava da je ono rađeno preko fiksnog i mobilnog telefona i tvrdi da je reč o reprezentativnom uzorku od 950 ispitanika. Takođe, navodi da je rađeno od 8. do 18. juna ove godine.

Mi smo ovo objavili sopstveno, ko god da je naručio, ja stojim iza tih rezultata. Najčešće istraživanja radimo za svoje potrebe, ali naravno da radimo i za naručioce, nekad su oni anonimni, nekad nisu, ali svakako iza rezultata stojimo mi i ja nemam obavezu da saopštavam ko je šta naručio. Kod nas nema razlike, ne tražimo nikakvu dozvolu za objavljivanje rezultata i ne želim da se uopšte izjašnjavam ko je naručilac, bar dok se ne konsultujem s njima - navodi Vukadinović.

Kako nezvanično saznajemo, naručilac posla jeste bila Narodna stranka.

U istraživanju nema rejtinga "Niš, moj grad" jer oni nisu ni bili u ponudi odgovora.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Igor Novaković, koji se prema istraživanju nalazi na drugom mestu za gradonačelnika, smatra da je za njegov rezultat zaslužan brend stranke.

Nadam se da je u pitanju dobar uzorak. Zahvaljujem se mojim Nišlijkama i Nišlijama na podršci listi koju bih predstavljao. Ipak, smatram da moj predsednik Ivica Dačić, kao i sam brend SPS-a vuku taj procenat, nezavisno od mog imena. Iskreno se nadam i bio bih srećan da i ja lično dajem doprinos ovom rezultatu - ističe Novaković.

"Biće zanimljivi lokalni izbori"; foto: Jelena Milošević Narodna poslanica i predsednica niškog Odbora SSP-a Jelena Milošević smatra da svako istraživanje ima svoju vrednost i da su rejtinzi političkih stranaka važni jer odslikavaju trenutno raspoloženje građana, ali da se svojim rejtingom ne opterećuje.

Ja sam u politiku ušla pre dve i po godine, jedna sam od najmlađih u politici i najkraće sam tu, tako da - da li je realno ili nije, ne znam, ja nisam analitičar, ali je na meni da se trudim da se taj procenat podigne i da se sa kolegama iz opozicije trudim da ponudimo alternativu i da se spremimo za redovne lokalne izbore u proleće sledeće godine. Ne opterećujem se rejtingom, bavim se problemima građana i nadam se da će građani to prepoznati. Ono što je važno je da SNS i SPS nemaju većinu, tako da biće zanimljivi lokalni izbori - kaže Milošević.

Ona ističe da se iz istraživanja vidi da se aktuelna vlast ne bavi građanima, koji su se izjasnili da su najviše nezadovoljni infrastrukturom u Nišu, kao i da ima mnogo komunalnih problema.

Vladimir Pejić iz agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor plus još uvek ne želi da saopšti rezultate sličnog istraživanja koje je ta agencija obavila, kako navodi, zbog obaveza prema naručiocu. Ipak, ističe da postoji veliko odudaranje - razlikuju se rezultati za Sotirovski, desne stranke, neke opozicione i Narodnu stranku.

Ono što mogu da kažem jeste da postoji veliko odudaranje i razlika naših od ovih rezultata. To odudaranje najviše se odnosi na gradonačelnicu, na neke ljude iz opozicije i desnih stranaka, kao i na Narodnu stranku. Generalno, prilična je disproporcija.

Pejić smatra i da je nerealno tokom leta nastaviti istraživanje jer je dosta ljudi van zemlje, na odmoru, pa dodaje da će ga nastaviti u septembru i da će tada rezultate uporediti sa rezultatima Nove srpske političke misli.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.