Intervju: Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a

Izvor: RTS, 10.Feb.2009, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a

Gostujući u emisiji “Svedok” Koštunica rekao su novi izbori neophodni jer Vlada nije ispunila predizborna obećanja. Lider DSS-a za saradnju sa strankama sa kojima postoji politička podudarnost. Strana je periodično osvežavana.

Odgovarajući na pitanje voditelja "Svedoka", Glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića,  o potrebi raspisivanja novih izbora, predsednik DSS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže:

"Moramo se, najpre, zapitati o prilikama u zemlji i podvući crtu.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Posle pola godine od kada je formirana Vlada pod geslom "Evropa nema alternativu", vidimo kakvi su rezultati. Nije primenjen SSP. Beli Šengen se odlaže iz godine u godinu. Vidimo da je sve to prava Odiseja u poslednjih šest meseci, recimo na primeru Fijata.

Dalje, Euleks je legalizovan. I primenjuje zakone Kosova! Formirana je vojska Kosova.

Napokon, Evropski parlament nas  je "usrećio" rezolucijom kojom se traži priznanje Kosova i od onih nekoliko zemalja koje ga nisu priznale.

Vlada nije ispunila obećanja

Dakle, politika se zasniva na obećanjima, a ova pod parolom "Evropa nema alternativu" nisu ispunjena i to je razlog da se ponovo proveri izborna volja".

Koštunica kaže da je Demokratka stranka Srbije u proteklih nekoliko meseci donela pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pravnu analizu i nacrt Statuta Vojvodine u skladu sa Ustavom, i Načela nacionalne politike u skladu sa ekonomskom krizom.

Lider DSS- a kaže da je Vlada neadekvatno reagovala na tu krizu, smatrajući je šansom privrede.

Reagovali su zakasnelo i neadekvatno, bez konsultacija. Svi evropski narodi su krizu doživeli kao svoju, a naši kao da smo iznad nje, kao da je neka viša sila, iznad kontrole, što im je služilo kao izgovor, rekao je Koštunica.

Komentarišući ocenu o postignutim diplomatskim uspesima Vlade kada je reč o Kosovskom pitanju predsednik DSS-a kaže:

"Sto puta ponovljena rečenica "nikada neću priznati nezavisnost Kosova", lepo zvuči, ali ne vidim diplomatski uspeh ako se čeka dve godine da se Međunarodni sud pravde izjasni - umesto da se upotrebi jače pravno sredstvo: tužba! A u međuvremenu se legalizuje Euleks.

Šta smo time dobili? Rečeno je da će on biti statusno neutralan a vidimo da Euleks sudi po kosovskim zakonima. O kakvoj je onda neutralnosti tu reč. Ministrastvo spoljnih poslova to mora da objasni", kaže Koštunica.

Statut Vojvodine vodi u dezintegraciju

Lider DSS-a kaže da je Statut Vojvodine podzakonski akt i da on mora biti u skladu sa zakonom. Koštunica smatra da on vodi u dezintegraciju, ali i da je u redovima vladajuće koalicije bilo pozitivnih reakcija onih koji su se izjasnili da neće glasati za Statut ukoliko on podrazumeva stvaranje nove države Vojvodine na teritoriji Srbije.

"Sve ostalo je pokušaj da se na kozmetičkim izmenama, najpre kroz Zakon o nadležnosti pokrajine, taj Statut progura", ocenio je Koštunica.

"Mi smo prešli preko činjenice da se na teritoriji naše države stvara protivpravna država", smatra lider DSS.

Komentarišiću ponudu predsednika SNS-a Tomislava Nikolića za buduću zajednički opozicioni nastup, Koštunica je istakao da je za sradnju tamo gde postoji politička podudarnost.

"Politika DSS je jasno definisna i tamo gde dođe do podudarnosti ima razloga za saradnju", rekao je Koštunica i pozdravio naprednjačku kritiku Statuta Vojvodine i Euleksa.

Lider DSS-a kaže da ga i posle toliko godina, na političkoj sceni održavaju uverenja i odnos prema državi.

"Kroz sve teškoće kroz koje je Srbija prolazila, smatrao sam da je uverenje jače od svega. Ta čvrstina uverenja, da ne radite neki dosadan birokratski svakodnevni posao, da ne ponavljate gomilu praznih reči, nego da , kroz tu tminu i maglu još uvek možete da se probijete sa nečim što bi možda moglo da pomogne da vaša zemlja bude slobodna, da bude Srbija, da bude dostojna i poštovana. To me jedino drži", rekao je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.