IZBORI U ŠPANIJI: Pobedili Sančezovi socijalisti? Desničarski Voks prvi put u parlamentu

Izvor: Večernje novosti, 28.Apr.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U ŠPANIJI: Pobedili Sančezovi socijalisti? Desničarski Voks prvi put u parlamentu

U Španiji se danas održavaju parlamentarni izbori, najpolarizovaniji u poslednjih nekoliko decenija, uz neizvesnost ko će biti pobednik Socijalistička partija španskog premijera Pedra Sančeza pobedila je na trećim parlamentarnim izborima u protekle 4 godine u toj zemlji. Ovo su pokazuju podaci sa birališta, ali će imati muke da formira Vladu.Vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << partija osvojila je 28,1% i time je mnogo ispred svojih rivala, sudeći prema najavima javnog servisa RTVE. Opoziciona Narodna stranka ostvarila je do sada najgori rezultat, 17,8%.Krajnje desna stranka Voks očekuje se da prvi put uše u parlament sa rezultatom od 12,1%Izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima u Španiji je devet odsto veća nego na izborima 2016. godine, naročito u Kataloniji, piše AP.Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da je do 18 časova izlaznost bila 60,8 odsto u odnosi na 51,2 procenata 2016. godine.PROČITAJTE JOŠ - Španija decenijama nije imala ovako neizvesne izboreU Kataloniji je prema poslednjim podacima glasalo 64,2 odsto birača, dok je 2016. godine ta cifra iznosila 46,4 odsto.AP ocenjuje da su rast podrške desničarskoj partiji Voks i neizvesnost rezultata izbora motivisali španske glasače.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Izbori u Španiji: Socijalisti pobedili, ekstremni desničari osvojili mandate

Izvor: Danas, 29.Apr.2019, 14:22

AFPPremijer Pedro Sančez je obećao glasačima proevropsku vladu koja će se boriti protiv nejednakosti Socijalisti su treći put u poslednje četiri godine pobedili na izborima u Španiji, ali neće moći sami da formiraju vladu. Stranka premijera Pedra Sančeza osvojila je 29 odsto glasova. Kako bi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.