IZBORI U DANSKOJ: Levičarske stranke bliže pobedi, vladajuća Liberalna partija na nizbrdici

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U DANSKOJ: Levičarske stranke bliže pobedi, vladajuća Liberalna partija na nizbrdici

Danska bi mogla da postane treća nordijska zemlja koja će izabrati vladu levice, nakon što su se glasači na jučerašnjim parlamentarnim izborima pobunili protiv nacionalističke desnice, pokazali su prvi rezultati.

Čini se da će levičarski blok, u kojem su stranke od Socijaldemokrata levog centra do socijalističke Crveno-zelene partije, osvojiti 94 mesta u parlamentu, a da će vladajuća Liberalna partija i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stranke desnice osvojiti 81 mesto, javila je televizija DR.

Nacionalistička Danska narodna stranka, koja je podržala manjinsku Vladu danskog premijera Larsa Lokea Rasmusena, izgubila je više od polovine glasača u poređenju sa izborima 2015. godine.

Grupa koja osvoji najviše mesta u parlamentu Danske prva dobija mogućnost da formira Vladu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rasmusen podneo ostavku

Izvor: B92, 06.Jun.2019

Kopenhagen -- Danski premijer Lars Leke Rasmusen podneo je ostavku nakon što su na parlamentarnim izborima dobar rezulat ostvarile levičarske stranke...Populisti, koji su podržavali vladu, pretrpeli su veliki gubitak...Posle ostavke premijera, Socijaldemokrate bi mogle da pokušaju da fomiraju jednopartijsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.