Hrvatska: Parlamentarni izbori u novembru, ili decembru

Izvor: RTS, 27.Avg.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Parlamentarni izbori u novembru, ili decembru

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani krajem godine - tokom novembra ili decembra, saznaje Hrvatska radiotelevizija od izvora u vladi najmlađe članice Evropske unije.
Predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović će, precizira HRT, biti ponuđena tri moguća datuma za održavanje izbora - 29. novembar, 6, ili 13. decembar, prenosi Tanjug.
Savetnik predsednice Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ustanovnopravna pitanja Vladimir Šeks se slaže s vladom i kaže da su datumi u skladu sa Ustavom.
Šeks je dodao da je njegova inicijativa išla u smeru da se uredi čvrsti okvir - kada se moraju održati parlamentarni izbori.
"Kada bi se zakonski odredilo da se izbori moraju održati, primera radi drugu, ili treću nedelju pre isteka mandata to bi rešilo sve nepotrebne trzavice i nedoumice uoči izbora. Sve je drugo sporedno", rekao je Šeks za HRT.
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj, odnosno izbori za zastupnike u Hrvatski sabor kako im je službeni naziv, održavaju se, po pravilu, svake četiri godine, koliko traje poslanički mandat.
Od sticanja nezavisnosti u Hrvatskoj je održano šest izbora za poslanike u Saboru - prvi 1992. i poslednji 4. decembra 2011. godine, na kojima je s vlasti smenjena Hrvatska demokratska zajednica, koju je zamenila "Kukuriku koalicija" predvođena Socijaldemokratskom partijom.
Predsednik hrvatske vlade i lider SDP-a Zoran Milanović najavio je prethodno da će SDP s četiri partnerske stranke uskoro potpisati koalicioni sporazum za predstojeće parlamentarne izbore, ne želeći da komentariše kada će biti održani.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj u novembru ili decembru?

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Avg.2015

ZAGREB - Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani krajem godine - tokom novembra ili decembra, saznaje HRT od izvora u vladi najmlađe članice Evropske unije...Predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović će, precizira HRT, biti ponuđena tri moguća datuma za održavanje izbora - 29. novembar,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.