Izvor: Glas javnosti, 19.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljimi: Mustafa bi doživeo fijasko

PREŠEVO - Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Haljimi veruje da će predstojeći izbori za Nacionalni savet Albanaca u Srbiji, 6. juna, biti uspešni, uprkos najavama pojedinih lokalnih političkih lidera da će bojkotovati izbore.

Haljimi je rekao da je uloga Nacionalnog saveta, koji Albanci u Srbiji do sada nisu imali, suštinska u rešavanju niza problema sa kojima se suočava ta nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << manjina.

On je naveo da razume lidera Demokratske partije Albanaca Ragmija Mustafu i Demokratske unije Doline (DUD) Skendera Destanija koji su bojkotovali upis u posebne biračke spiskove i najavili bojkot izbora, jer je reč o strankama koje deluju na malom prostoru, pa bi njihovo učešće bilo "pravi fijasko".

- To su partije koje deluju na teritoriji jedne opštine i na slobodnom takmičenju kakvi će biti predstojeći izbori oni bi, zbog male snage, dospeli u podređen položaj i izgubili bi monopol koji u ovom trenutku imaju, posebno u obrazovanju - objasnio je Haljimi.

Lider PDD-a najavio je da će ta stranka izbornu listu predate najverovatnije 10. maja.

On veruje da će na izborima učestvovati tri liste i da će, pored PDD-a, listu imati i Demokratska unija Albanaca, a na trećoj će se, kaže, naći jedan broj nezavisnih intelektualaca.

Haljimi, koji je jedini narodni poslanik Albanaca sa juga centralne Srbije u republičkoj skupštini, kaže da predstavnici lokalnih albanskih partija imaju česte kontakte sa "vlastima na Kosovu" samo što je to ranije, kako je objasnio, bilo na nivou partijskih lidera, a sada su to susreti sa najvišim predstavnicima kosovskih institucija.

Haljimi smatra da pitanje učešća Albanaca u državnim institucijama Srbije na način na koji je Srbima na Kosmetu omogućeno da učestvuju u tamošnjim institucijama, o čemu je Daci govorio u petak u Bujanovcu, nije novo i uvek je aktuelno.

- U svim balkanskim zemljama je otvoreno pitanje koliko su manjine zastupljene u javnom životu i državnim institucijama država u kojima žive, kako, koliko i na koji način uspevaju da rešavaju specifična pitanja, kao što je zaštita i razvijanje identiteta manjine - naveo je Haljimi. On smatra da je Daci samo ponovio ono za šta se politički subjekti s juga Srbije u dužem vremenskom periodu zalažu.

Nedostaje, kaže Haljimi, utvrđena dinamika ispunjavanja legitimnih zahteva koji se priznaju međunarodnim dokumentima i način uključivanja manjina u institucije kako bi oni "na delotvoran način učestvovali u životu jedne države".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.