Glas za Srpsku listu - glas za opstanak i budućnost Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas za Srpsku listu - glas za opstanak i budućnost Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 6. oktobra i glasaju po svojoj savesti, a da je njegova molba da glasaju za Srpsku listu, jer je to pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije.

Vučić je, posle sastanka sa kandidatima Srpske liste, rekao da je ta lista bila izložena brutalnoj kampanji, a cilj te kampanje bio je, kako je istakao, slabljenje pozicije srpskog naroda na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohiji, Srbije u celini i pregovaračke pozicije naše zemlje u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

Vučić je rekao da je više razloga za njegovu molbu da Srbi na KiM svoj glas daju Srpskoj listi, ističući da je u kampanji bila vidljiva zajednička, usredsređena i brutalna kampanja, koja se iz različitih izvora vodila protiv Srpske liste i to ne samo na Kosmetu.

Tu kampanju, istakao je, vodili su predstavnici svih velikih albanskih političkih partija, koje su govorile da je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne i sa Srbijom.

"Pronalazili su svoje privatne Srbe, koje mnogo vole, najviše na svetu, samo da nikakve veze nemaju veze sa Srbijom, Beogradom i Vučićem", rekao je Vučić.

Sve su to, kaže, više nego dovoljni razlozi da Srbi razmisle koliko je veliki interes da se izađe na izbore, da se podrži Srpska lista, jer je to pitanje opstanka Srbije i srpskog naroda na KiM.

"Ti drugi, za koje pozivaju, vam kažu da žive u "novoj državi" Kosovo. Mi imamo jednu otadžbinu, Srbiju. Oni koji bi da izbrišu srpsko ime na KiM mogu da rade kako im je volja, ali naš narod pozivam da dobro razume u kakvoj smo teškoj situaciji danas", rekao je Vučić.

"To je veće pitanje u odnosu na ono da li ćemo da se ljutimo na nekog našeg predstavnika, ovo je pitanje opstanka i bdućnsoti Srbije", rekao je Vučić.

Vučić: Je l' BIRN podneo žalbu ili nije?

Vučić je ponovio da je spot Srpske liste zabranjen na osnovu žalbe BIRN-a, ali da on nijednu ružnu reč nije rekao ni o kome, iako njega politički protivnici nazivaju izdajnikom ili veleizdajnikom.

"Nisam razumeo o čemu se radi. BIRN je podneo žalbu, imam dokaz", rekao je Vučić upitan da prokomentariše to što se "BIRN žalio na njegovu izjavu da su oni podneli žalbu povodom izbornog spota Srpske liste".

Vučić je istakao da on nijednu ružnu reč nije rekao, za razliku od njegovih političkih protivnika, koji njega samog, kaže, svakog dana nazivaju izdajnikom i veleizdajnikom.

"Obradović, Jeremić i Đilas svaki dan to izgovaraju. Ja nikad to za njih nisam rekao. Još danas lažu kako ja njih nazivam izdajnicima, a nikad ih nisam nazvao izdajnicima, bar ne u poslednjih šest-sedam godina, otkad sam na vlasti", rekao je Vučić.

On je naveo da, kada neko nema argumente, mora da se služi neistinom.

"Ja samo pitam - je li ovo BIRN podneo ili nije? Je li to istina ili nije? I dalje ni reč ne kažem. Na osnovu žalbe BIRN, Srpskoj listi uzeto je 30.000 evra i zabranjen spot u kojem se kaže 'Srbija zove'", ponovio je Vučić.

"'Srbija zove' je inkriminisana sintagma zbog koje je spot morao da bude zabranjen, jer je to poziv na mržnju. Kad Srbija zove, to je poziv na mržnju po BIRNU. Ništa više nisam rekao", naveo je Vučić.

Vučić je ukazao da su sve vreme svi od Albanaca na KiM, do mnogih u Beogradu vodili kampanju protiv Srpske liste, optužujući kako nekada njega zajedno sa njima, tako i nekada njih same, za ubistvo Olivera Ivanovića.

Nabrojao je, na konferenciji za štampu, da je Priština uvela odluku o zabrani predstavnicima Srbije da uđu na teritoriju Kosova, navodeći da su zbog toga postali stoprocentna država, dok su drugi, poput člana Bundstaga Štefana Šavrca ili Metjua Vitakera iz SAD, mogli da dođu da podrže Aljbina Kurtija, odnosno Kadrija Veseljija.

"A, niko od nas nije mogao da dođe da podrži svoj narod", dodao je.

Vučić je istakao da je vođena kampanja zastrašivanja svih koji bi obavljali elementarne izborne aktivnosti u korist Srpske liste, pa je danas predložen pritvor od 30 dana za Žarka Dejanovića i Vlastu Bogdanovića, zbog "narušavanja izborne volje".

"Valjda zato što nisu Srbi koji se dopadaju velikim albanskim političkim partijama i njihovim međunarodnim mentorima", rekao je Vučić.

Zatim su, podsetio je, Srpskoj listi zabranili emitovanje spota zbog sintagme "Srbija zove", 26. septembra.

"Po zahtevu BIRN i 'Internwes' Kosova. Što bi rekla deca 'brzom brzinom' izborni panel za žalbe i predstavke doneo je odluku da se izriče novčana kazna od 30.000 evra. Opljačkali su SL zbog povrede Kodeksa ponašanja političkih subjekata, pristalica i kandidata. 'Srbija zove' je povreda Kodeksa", rekao je Vučić.

Ukazao je da, sa druge strane, i dalje nema odluke, iako se Srpska lista žalila na predstavljanje te liste kao "monstrum liste" od onih Srba koje, kaže, Albanci podržavaju.

"Nema odluke istog izbornog panela, ne pada im na pamet da bilo kakvu odluku donesu. Jer to nije širenje mržnje, to je valjda poziv na ljubav", rekao je Vučić.

Pokrenuli su, podsetio je, i krivično pravni postupak za verbalni delikt protiv jednog od kandidata Srpske liste Ivana Todosijevića, koji im je kriv samo što je rekao da je bio insceniran masakr u Račku, i da je to bio povod za NATO agresiju na SRJ.

"'Ajde, uhapsite celu Srbiju zbog toga, jer ja to i danas kažem i mislim. Pobijte nas i pohapsite sve, zabranite drugačije mišljenje i vi stranci i vi Albanci. Mora da postoje samo junaci Tači i Haradinaj, a oni koji kažu da oni to nisu - odmah u zatvor da idu", kazao je on.

Vučić je ukazao da su doneli još jednu odluku da bi smanjili glasove Srpskoj listi, a to je da ne može da se glasa sa srpskim dokumentima što je ranije bilo moguće.

Dodao je i da su rekli da OEBS neće moći da kontroliše glasove putem pošte koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu, a pokušaće, kako smatra, da na biračkim mestima manipulišu proglašavanjem nevažećim listiće za Srpsku listu u korist svojih Srba.

"Narode srpski na KiM sve ovo više je nego dovoljan razlog da razumete koliko je veliki interes da izađete na izbore, da podržite Srpsku listu, jer je to pitanje ostanka na KiM. Ti neki drugi za koje pozivaju kažu da žive u najnovijoj državi Kosovo. Mi nemamo ni noviju, ni stariju otadžbinu, a to je Srbija", istakao je Vučić.

Rekao je da bi oni da izbrišu srpsko ime na KiM.

On je zahvalio svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelju.

Srbi, prema njegovim rečima, moraju da razumeju u kakvoj smo teškoj situaciji danas, i da hoćemo da predupredimo šta se zbivalo u RS, pa i u Republici srpskoj Krajini, gde su prvo unosili razdor među Srbima, pa onda svađali Beograd sa Banjalukom, a isto pokušavaju i danas.

"Ovo je pitanje jedinstva, opstanka i naše budućnosti na KiM. Cilj svih, mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i onih srpskih koji služe srpskim neinteresima je da oslabe Srbju na KiM i u celini, da oslabe poziciju Srbije u razgovorima sa Albancima o budućnosti KIM", ocenio je on.

Predstavio je Vinku Marinović iz Kline, u kojoj ima svega četiri srpske kuće, koja je kandidat Srpske liste.

"To je 'žena monstrum', jer srpsko ime i prezime čuva u Metohiji", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.