Gergelj Karačonj kandidat za gradonačelnika Budimpešte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gergelj Karačonj kandidat za gradonačelnika Budimpešte

Lider Pokreta dijalog i aktuelni gradonačelnik 13. budimpeštanskog kvarta Zuglo, Gergelj Karačonj, biće zajednički kandidat najvećih opozicionih partija i više civilnih organizacija za prvog čoveka mađarske prestonice na lokalnim izborima oktobra ove godine.

To je na večerašnjoj konferenciji za novinare izjavio Đerđ Mađar, predsednik Civilnog izbornog odbora, realizatora prvih predizbora u našem severnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susedstvu.

Prema rezultatima izjašnjavanja, koje je trajalo od 20. juna do danas u podne, Karačonj je od ukupno 68.240 glasova dobio 33.356, televizijska voditeljka Olga Kalman je sakupila simpatije 25.093 žitelja Budimpešte, dok je najslabije u tročlanoj trci prošao Gabor Kerpel-Fronius, predstavnik vanparlamentarnog Momentuma. On je odmah čestitao pobedniku i izjavio da će mu ponuditi svoje usluge u daljem toku kampanje, dok se nezavisna kandidatkinja, iza koje je stajala Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja, nije pojavila na skupu.

Tako je definitno utvrđeno da će Karačonj, koji uživa podršku Mađarske socijalističke partije i Pokreta solidarnost, imati priliku da se, u borbi „jedan na jedan“, suprotstavi aktuelnom gradonačelniku Budimpešte Ištvanu Tarlošu, koji se na tom položaju, voljom vladajućeg Fidesa, nalazi još od 2010. godine i „zamoljen“ je da pokuša da osvoji i treći mandat.

Teoretski se na jesenjim izborima mogu pojaviti i još neki kandidati, ukoliko sakupe dovoljan broj potpisa građana, ali objektivno mogu da odigraju samo marginalnu ulogu.

I na prošlim lokalnim izborima u glavnom gradu Mađarske opozicioni prestavnici su ukupno osvojili više glasova od Tarloša, ali su zbog izborne matematike ostali kraćih rukava. Sada su shvatili da samo zajedničkim snagama mogu da postignu uspeh, o čemu su dogovor postigli već pomenute stranke, kao i desničarski Jobik, ekološki LMP i još neke organizacije.

Predizbori su najpre održani krajem januara i početkom februra, ali samo unutar tabora socijalista, kada je Karačonj ubedljivo savladao Čabu Horvata. Sada je okončan i drugi krug, a ova politička inovacija, koja nema uporište u važećim pravnim propisima i nije obavezujuća karakter, mogla bi da bude primer i za neke druge veće gradove u Mađarskoj, pa čak i da se pretvori u redovnu praksu.

Karačonj je poručio da je u opozicionom taboru okončano rivalstvo i da je došlo vreme da se gleda u budućnost, a ne u prošlost. Želi, ipak, da ne bude kandidat opozicije, već svih Budimpeštanaca kojima je stalo do promena, a kao primer da su one moguće naveo je lokalne izbore u – Istanbulu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.