Izvor: Radio 021, 05.Maj.2020, 22:25

Fajon: Mudro bi bilo odložiti izbore u Srbiji, ali vlast odlučuje

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon ocenila je kako bi bila mudra odluka da se izbori ne održavaju u trenutku dok još traje pandemija korona virusa, ali da su vlasti te koje o tome odlučuju.

"Sada kad imamo datum izbora, pozivam sve političare da se ponašaju odgovorno, da deeskaliraju napetosti i da se ponovo fokusiraju na svoje programe", istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Fajon za Dojče vele.

Fajon je ocenila kako je neophodno da se izvrše sve obaveze za poboljšanje izbornih uslova, a posebno je potreban radikalan korak kada je reč o medijima, ulozi i regulaciji javnih emitera, kao i hitna deesaklacija tenzija i uklanjaje govora mržnje i zastrašivanja.

"Narod u Srbiji zaslužuje da izađe na izbore i da slobodno da svoje glasove političkim strankama za koje veruje da će doneti bolju budućnost za njih i njihovu decu", rekla je Fajon i navela da će sa partnerima iz drugih posmatračkih misija razmotriti situaciju kako bi videli da li će ograničenja zbog korone omogućiti raspoređivanje posmatrača.

Fajon je ukazala na to da je kampanja u Srbiji trajala i tokom vanrednog stanja, a pitanje je koliko građani imaju kredibilnih informacija.

"Hoću da vam iznesem primer Poljske koja će verovatno držati izbore 10. maja iako cela međunarodna zajednica kaže da to nije dobro zbog zdravlja ljudi. Kada neka vlast koristi pandemiju za svoje političke poene, to nije ono što ljudi zaslužuju", konstatovala je slovenačka evroparlamentarka.

Kako dodaje, dobili su zahtev opozicije, koja kaže da bi bilo bolje ako se izbori održe krajem ove godine. "Verovatno bi to bila mudra odluka u trenutku kada još traje pandemija, ali na vlastima u zemlji je da odluče", rekla je Fajon.

Izbori u Srbiji održaće se 21. juna.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.