Drecun: Zamke Prištine da bi Beograd odustao od izbora

Izvor: Politika, 11.Avg.2013, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Zamke Prištine da bi Beograd odustao od izbora

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da Beograd mora učiniti sve da lokalni izbori na Kosovu budu održani u sredinama sa srpskim stanovništvom i da na njih izađe što veći broj Srba.

„Mi moramo da snažnom diplomatskom aktivnošću, pritiskom na EU i Vašington, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << primirimo Prištinu, da se Priština okane politike neuvažanja realnosti i da krenemo napred, a to znači da na glasačkom listiću nemamo oznake samoproglašne države”, rekao je Drecun gostujući na TV B92.

Drecun je istakao da je u središtu politike Srbije formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM, i da se zato moraju izbeći zamke koje postavlja Priština pokušavajući da navede Beograd da odustane od izbora ili traži njihovo odlaganje.

On očekuje da će biti sprečeno da Priština izgledom glasačkih listića uputi poruku da pregovori sa Beogradom nisu statusno neutralni i da obeshrabri Srbe na severu Kosova da izađu na izbore.

Prema njegovim rečima, plan kosovskog premijera Hašima Tačija je da Priština forsira pojedine srpske stranke kako bi one odvukle što više glasova srpskog biračkog tela, što bi za posledicu moglo imati otežano formiranje ZSO ili njeno podrivanje iznutra.

„Što više Srba na izborima to će biti izvesnije formiranje ZSO i prisustvo Srbije na Kosovu će biti jače”, poručio je Drecun.

Kako je objasnio, formiranjem zajedničke srpske liste na izborima Beograd treba da pokaže snagu jedinstvene državne politike na KiM, da marginalizuje mogućnost da Priština putem pojedinih stranaka spreči formiranje ZSO ili da je iznutra podriva, i na kraju takvom listom će biti naglašena veze ZSO i Beograda.

Tanjug

objavljeno: 11.08.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Priština postavlja zamke da bi Beograd odustao od izbora

Izvor: Press, 11.Avg.2013

"Mi moramo da snažnom diplomatskom aktivnošću, pritiskom na EU i Vašington, primirimo Prištinu, da se Priština okane politike neuvažanja realnosti i da krenemo napred, a to znači da na glasačkom listiću nemamo oznake samoproglašne države", rekao je Drecun gostujući na TV B92... Drecun...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.