Dogovor sa MMF-om podrška reformama

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa MMF-om podrška reformama

Moguće postići dogovor sa MMF-om uprkos izborima, smatra predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić i ističe da bi na taj način MMF stao iza reformi u Srbiji. Dogovor sa MMF-om ojačao bi kredibilitet kako nove vlade, tako i Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, kaže Savić.

Profesor Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju i predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić smatra da je dogovor sa MMF-om moguće postići za vreme izborne kampanje i da MMF suštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stane iza reformi u Srbiji.

"Osnovni problem koji smo do sada imali sa MMF-om jeste to što nismo ispunili ono što se od nas očekivalo pre dve godine, i došlo je do prekida saradnje u smislu prekida sprovođenja programa. Mi smo sada u poziciji da nastavimo saradnju tamo gde je stala, a suština je da MMF stane iza reformi u Srbiji", rekao je Savić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

I pored vanrednih parlamentarnih izbora, misija Međunarodnog monetarnog fonda posetiće Beograd krajem februara, kako je najavljeno.

Dogovor sa MMF-om ojačao bi kredibilitet kako nove vlade, tako i Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, rekao je Savić.

"Ja mislim da nije stvar u izborima - da li će ih biti, mi moramo da sprovodimo reforme. Nažalost, to kod nas ide teško, problemi su brojni. Ja ove izbore shvatam kao podsticaj da se ponovo osnaže one snage koje su spremne da uđu u reforme", rekao je Savić.

Sve reforme su bolne za sve segmente u društvu, kaže Savić.

"To je ono što izbori treba da daju, da se ojača reformski blok i da se još snažnije uđe u ključne reforme", istakao je Savić.

Kako MMF, tako i Svetska banka traže od Srbije reformu javnih preduzeća, jačanje pozicije privatnog sektora, ali i fiskalnu konsolidaciju.

"Vlada je najjača u prvim trenucima, ima legitimitet, izabrana je i u tom trenutku se sprovode najvažnije reforme", objašnjava Savić i ukazuje na to da će tempo možda biti usporen, ali da izbori neće izmeniti ništa od onog što smo zacrtali: moramo da obezbedimo bolju naplatu javnih prihoda, smanjivanje rashoda.

Izbori mogu da utiču na kurs, ali ne moraju, kaže Savić i ističe da to zavisi od veštine vođenja ekonomske politike.

"Tu imamo dva efekta. Možda će izbori uticati, ali ne moraju i imali smo mnogo važniji efekat, a to je efekat koji dolazi iz inostranstva i koji je pogodio ceo region, a to je promena monetarne politike federalnih rezervi SAD", zaključio je Savić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NBS: Dogovor s MMF moguć u kampanji

Izvor: B92, 28.Jan.2014

Beograd -- Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić veruje da je moguće postići dogovor sa MMF-om i za vreme predizbrorne kampanje...Time bi, ocenjuje Savić, Međunarodni monetarni fond stao iza reformi u Srbiji..."Za nas bi bilo jako značajno da sad postignemo sporazum sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.