NBS: Dogovor s MMF moguć u kampanji

Izvor: B92, 28.Jan.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Dogovor s MMF moguć u kampanji

Beograd -- Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić veruje da je moguće postići dogovor sa MMF-om i za vreme predizbrorne kampanje.

Time bi, ocenjuje Savić, Međunarodni monetarni fond stao iza reformi u Srbiji.

"Za nas bi bilo jako značajno da sad postignemo sporazum sa MMF-om" jer bi to ojačalo kredibilitet nove vlade, kao i poziciju Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, rekao je Savić za RTS.

Na pitanje šta očekuje od posete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misije MMF-a, koja je najavljena za kraj februara, on je naveo da "nije nemoguće da se dogovor sa MMF-om postigne za vreme predizbnorne kampanje" i dodao da "treba raditi na tome".

Savić je podsetio da je saradnja sa Fondom prekinuta pre dve godine kad "nismo ispunili ono što se očekivalo".

"Sad treba da obnovimo sporazum i nastavimo saradnju tamo gde je stala i da MMF stane suštinski iza reformi u Srbiji", naglasio je Savić.

On je dodao da će i MMF, ali i Svetska banka, od Srbije sigurno tražiti reforme - Svetska banka u u sektoru javnih preduzeća i jačanje pozicije privatnog sektora, a MMF pre svega u delu fiskalne konsolidacije.

"Nema vremena za čekanje da se formira nova vlada", ocenio je Savić i naveo da mi moramo da radimo na fiskalnoj konsolidaciji. Izbori neće ništa promeniti u tom pogledu, neophodno je da se obezbedi bolja naplata javnih prihoda i smanjivanje javnih rashoda, gde god je to moguće.

Savić očekuje da će izbori ojačati reformski blok da bi se još snažnije ušlo u ključne reforme.

"Moramo da sprovodimo reforme, bez obzira na izbore", rekao je on i podsetio da "reforme traže žrtve u svim segmentima društva" i da to kod nas, nažalost, ide teško, zbog postojanja brojnih problema.

Ističući da je svaka vlada "najjača u prvim trenucima svog stupanja na scenu" i da se "upravo u tom trenutku sprovode najsnažnije i najvažnije reforme", profesor Savić je dodao da predstojeće izbore shvata kao podsticaj da se osnaže one snage u društvu koje su spremne da pokrenu takve promene.

Upitan kakve su prognoze kad je reč o dinaru, jer on slabi od početka godine, predsednik Saveta guvernera NBS je odgovorio da izbori na njegovu vrednost "mogu i ne moraju da utiču", s obzirom na to da je on vezan za veštinu vođenja ukupne ekonomske politike.

Pored najave raspisivanja izbora, u januaru je na slabljenje vrednosti nacionalne valute uticao pre svega spoljni faktor - promena monetarne politike u SAD, rekao je on i dodao da se očekuje da je manje eksponiranje Federalnih rezervi na finansijskim tržištima privremeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.