Đilas i Kuzmanović kandidati

Izvor: RTS, 12.Nov.2012, 02:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas i Kuzmanović kandidati

Dragan Đilas i Branislav Kuzmanović kandidati za predsednika DS-a. Rok za predaju kandidature istekao je sinoć u ponoć.

Jedini kandidati za predsednika Demokratske stranke su Dragan Đilas i Branislav Kuzmanović. Rok za predaju kandidatura za stranačke funkcije i organe istekao je u ponoć, a izborna skupština je zakazana za 25. novembar.

Predsednik DS-a Boris Tadić odustao je od kandidature >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle sednice Glavnog odbora 4. novembra, kada su utvrđene izmene Statuta stranke. Skupština DS-a 25. novembra, po dogovoru, treba da Borisa Tadića imenuje za počasnog predsednika stranke.

U Organizacioni odbor za pripremu Skupštine DS-a do sada su stigle i kandidature za potpredsedničke funkcije. Kandidati za potpredsednike su Bojan Pajtić, Nataša Vučković, Goran Ćirić, Jovan Marković, Vesna Martinović i Dejan Nikolić.

Očekuje se da će sedmi kandidat za potpredsednika stranke biti Miodrag Rakić koji je bio šef kabineta Borisa Tadića dok je on bio predsednik Republike.

Za predsednika Političkog saveta Tadić je predložio Dragoljuba Mićunovića koji je i sada na toj funkciji. Izborna skupština treba da izabere devet članova Predsedništva. Međutim, oni će po dogovoru biti zamenjeni do 15. februara 2013. godine predsednicima okružnih odbora stranke koji će biti birani na neposrednim izborima, prenosi Beta.

Takođe, Skupština DS-a će izabrati 40 stalnih članova Glavnog odbora, kao i Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

Branislav Kuzmanović je u izjavi Tanjugu ocenio da je za građane prvenstveno korisno da se DS okrene reformama i poboljša način delovanja. Tako će stranka moći uspešno da obavi istorijsku misiju koju ima u Srbiji, a to je da bude motor pozitivnih promena.

Kandidat za predsednika DS-a je naveo da je ponudio "Dogovor za bolju Demokratsku stranku" još kad je krenuo u kampanju pre 45 dana. Tu je objašnjeno na koji način ta partija treba da iskoristi znanje svojih članova za dobrobit građana.

U Dogovoru su predstavljeni načini na koje treba da se pripremaju politike koje će DS sprovoditi. Takođe program sadrži i načine da se poboljša unutarstranačka demokratija i vrednosti socijaldemokratije i solidarnosti.

Kuzmanović smatra da DS treba da ima neposredne izbore za rukovodstvo stranke, da stvara nove lokalne lidere i da se za Predsedništvo biraju ljudi iz okruga.

Taj program su već čule demokrate u više od 80 gradova Srbije, rekao je Kuzmanović dodajući da nije naišao ni na jednu osobu koja nije saglasna sa njim.

Predsednik omladine DS i poslanik u parlamentu Balša Božović, koji je u Đilasovom "izbornom štabu", za Tanjug je rekao da neće davati izjave do Izborne skupštine. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.