Đilas: Izbori bi mogli i za tri meseca; Dačić: Zašto samo u Beogradu; Stefanović: Stari zakon bio dobar Đilasu

Izvor: Press, 25.Sep.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Izbori bi mogli i za tri meseca; Dačić: Zašto samo u Beogradu; Stefanović: Stari zakon bio dobar Đilasu

Dan nakon sednice Skupštine grada na kojoj će Dragan Ðilas razrešen sa funkcije gradonačelnika, pitanje vlasti u Beogradu i dalje je glavna tema, ali još uvek nije u potpunosti poznat scenario za formiranje nove gradske vlasti - da li će doći do prekomponovanja ili će biti raspisani izbori u glavnom gradu.

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić smatra da nije logično da Beograd bude jedini grad na kome se ne ide na prekomponovanje vlasti, već na izbore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a šef beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović poručuje da će naprednjaci održati obećanje i da će izbori biti u roku od šest meseci.

Dačić je izjavio i da se sa Aleksandrom Vučićem dogovorio samo o smeni Ðilasa i da nije čuo da Vučić insistira na izborima.

"Ja se ne plašim izbora. Zašto bih? Samo postavljam logično pitanje, zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo izvršili promene, a da se ide na izbore? Onda treba raspisati lokalne izbore u celoj Srbiji", kazao je Dačić.

Upitan šta sledi kada je reč o gradskoj vlasti, budući da naprednjaci insistiraju na izborima, on je rekao da nije čuo da insistiraju na tome.

"Kad kažem SNS ja mislim na Vučića. O tome nismo razgovarali", rekao je Dačić i objasnio da SPS nije imala razloga da pokreće incicijativu da samu sebe ruši u gradu, već da je napravljen dogovor sa SNS o tome.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je samo da se smeni Ðilas, a ostale stvari - poput kadrovskih rešenja, izbora novog rukovodstva, koncepta politike i odgovora na pitanje koliko će ta vlast trajati, biće dogovoreno u narednom periodu.

Prema najavama Stefanovića, naprednjaci će sa koalicionim partnerima do kraja sedmice izaći sa konkretnim rešenjima šta je plan za Beograd.

SNS će, kako je dodao, predložiti formiranje "oročenog" gradskog veća kako bi grad nesmetano funkcionisao, kao i da je potrebno formirati novo gradsko veće, jer je to dobar način da se prekontrolišu finansije i da se zaustavi nekontrolisan odliv novca, "jer je prekomerno trošenje u Beogradu skandalozno".

"Ko zna šta može da se desi u ovom privremenom periodu i pitanje je da li bi ono što bi moglo da se desi u tom periodu bilo nadoknadivo u narednom", rekao je Stefanović i dodao da nisu razgovarali o kandidatu za gradonačelnika i da se SNS ne "bije za to mesto".

Iz redova DS i LDP poručuju da izbori treba da budu raspisani, a Ðilas smatra da nema potrebe da se izbori u gradu raspisuju za šest meseci i da su mogli da se obave u roku od tri meseca.

Ðilas tvrdi da je "očigledna želja da se izbori pomere za proleće, kako bi se u narednom periodu mahalo papirima, aferama i verovatno hapšenjima".

Ðilas, koji je i lider DS, navodi da mu je žao što se republička vlast, plaši volje građana i neće da dozvoli neposredne izbore za gradonačelnika.

Sa druge strane, iz SNS poručuju da je Ðilas 2007. godine "doneo zakon" po kome je Beograđanima onemogućio da direktno biraju gradonačelnike, jer nije želi da se bira direktnim putem.

"To mu nije smetalo pet godina i dva puta je izabran po tom zakonu sklapajući većinu u parlamentu prekomponovanjima, pregovorima, prekrajanjima", rekao je Stefanović.

I iz LDP stižu poruke da su vanredni lokalni izbori u Beogradu jedini način da se izađe iz političke krize, u koju je grad "uvukla republička vladajuća koalicija" i da bi ih trebalo odmah raspisati.

Predsednik beogradskog odbora LDP Mladen Bašić rekao je da se juče u Skupštini grada nije mogao čuti nijedan "normalan i opravdan politički argument" prilikom smene Ðilasa.

"Bezobrazno je smeniti gradonačelnika Beograda i u istom danu poručiti da će odluku o tome šta će se desiti sa Beogradom doneti na nekim stranačkim organima u nekom danu", ocenio je Bašić, koji je istakao da oni koji su smenili Ðilasa nisu ponudili redosled poteza šta će se dalje dešavati.

Bašić je naglasio da vladajuća koalicja, koja je smenila gradonačelnika, nije bila poštena prema Beograđanima, jer se ne zna ni ko će biti novi gradonačelnik, da li će biti prekomponovanja vlasti, da li će i kada biti izbora.

Stav LDP je, kako je naglasio, da se momentalno raspišu izbori u Beogradu, kao i da bi bilo dobro da se oni održe zajedno sa izborima na Voždovcu.

I iz SNS, SPS, DS i LDP navode da su spremni za izbore.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.