Direktori javnih preduzeća pred izborom: ili fotelja ili kampanja

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori javnih preduzeća pred izborom: ili fotelja ili kampanja

Nakon predloga Vlade, u skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih. Izborna kampanja samo van radnog vremena jedna je od predloženih mera. Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Direktoru javnog preduzeća sledi smena ako promoviše partiju i za to koristi službene prostorije, vozila ili inventar bez naknade. I ne samo zbog toga. U prvom članu izmena zakona predviđena je i sankcija.

Prema predlogu dopuna zakona, direktoru preti smena ako zahteva od zaposlenih da podrže kandidate na izborima.
Direktor će biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene, a on to nije sprečio, navodi se u tekstu predloga.
Dopuna zakona propisuje i novčane kazne za odgovorna lica koja prekrše pravila od 50.000 do 150.000 dinara.
Članom 70 stavom 1. Zakona o javnim preduzećima utvrđena je zabrana korišćenja imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe.
Predstavnici vlasti podsećaju da slične odredbe već postoje i u Zakonu o finsaniranju izbornih aktivnosti. Napominju da je to korak ka boljim izbornim uslovima.
Poslanik SNS-a Veroljub Arsić kaže da će Srpska napredna stranka i Vlada aktivno učestvovati u reformi izbornog procesa.
Nije ovde u pitanju samo Zakon o javnim preduzećima, biće tu još određenih zakonskih rešenja, dodaje Arsić.
Prema njegovim rečima, u SNS-u zaista žele da se izborni proces reformiše.
"Konačno postoji konsenzus u društvu za reformu izbornog procesa. Mi ćemo sve uraditi da ta reforma ide u pravcu razvoja demokratije i što slobodnijeg izražavanja građana", navodi Arsić.
Opozicioni poslanici ne žele da procenjuju domete predloženih mera. Poručuju: sa izmenama je trebalo da se počne ranije.
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije smatra da je sa izmenama trebalo da se krene ranije, dok, kako kaže, sumnja u izborni proces nije ovoliko porasla.
"Sama ta mera neće revolucionarno promeniti stanje ni u našoj predizbornoj kampanji, ali nije loše kao opomena, kao neko upozorenje ljudima da bi u nekom trenutku mogli odgovarati za zloupotrebe koje čine", ocenjuje Vukadinović.
Kako dodaje, u okviru neke šire lepeze mera ona jeste pozitivna.
Nakon razgovora u okviru dijaloga vlasti i opozicije u tabeli obaveza našlo se polje o sprečavanju korišćenja javnih resursa u izbornoj kampanji. Pre tri dana ocena evroparlamentaraca je bila – "delimično ispunjeno".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.