Direktori javnih preduzeća bez fotelja ako promovišu stranke

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori javnih preduzeća bez fotelja ako promovišu stranke

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka.
U Skupštinsku proceduru ušao je Predlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih.

Kako piše u dopuni zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je objavljena na sajtu Narodne skupštine, novine se odnose na korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.
Posebno je istaknuta zabrana korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.
Zabranjuje se obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme.
Nije dozvoljeno ni vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeć, a u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.
Direktor će biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse tog preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.
Novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara
Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću.
Predviđena je i kazna za direktore, od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se utvrdi da koristi ili mu je bilo poznato da se imovina preduzeća upotrebljavala u političke svrhe.
Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovedena je u periodu od 10. do 31. oktobra ove godine.
Vlada je nakon razmatranja sugestija, utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima i poslala ga krajem prošle nedelje Skupštini na usvajanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.