Dinkić za izbore u Vojvodini i BG-u

Izvor: B92, 19.Maj.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić za izbore u Vojvodini i BG-u

Beograd -- Predsednik novoosnovane stranke Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da su neophodni vanredni izbori u Beogradu i Vojvodini.

Ujedinjeni regioni Srbije izabrali su rukovodstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čime su i zvanično postali politička stranka. Za predsednika je jednoglasno izabran Mlađan Dinkić. Na izbornoj skupštini Dinkić je zatražio raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini i Beogradu, ocenjujući da vlasti koje upravljaju tim regionima ne rade dovoljno dobro.

Ujedinjeni regioni Srbije nisu više pokret, već politička partija, na čijem čelu je Mlađan Dinkić. On je bio i jedini kandidat za tu funkciju.

Na prvoj izbornoj skupštini URS-a u beogradskom Sava centru, Dinkić, ministar finansija, rekao je danas da Beograd i Vojvodina, gde su demokrate na vlasti, više nisu "motor razvoj" zemlje kao nekada, zbog čega je neophodno raspisati prevremene izbore u pokrajini i Beogradu.

Dinkić je pozvao sve "razočarane" članove Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije da priđu Ujedinjenim regionima Srbije koji su prerasli u političku stranku.

Gradonačelnik Beograda i predsednik DS-a Dragan Đilas odbacio je ocenu lidera URS i ministra Mlađana Dinkića da vlast u glavnom gradu radi loše. Đilas je uzvratio tvrdnjom da je Dinkić od Beograđana samo ove godine uzeo više od 100 miliona evra za "svoje stranačke projekte".

Dinkić, ministar finansija i privrede, rekao je da Srbija mora da promeni Ustav i smanji broj poslanika u Skupštini, kojih sada ima 250.

Predložio je i uvođenje Veća regiona u Skupštinu Srbije čije bi članove direktno birali građani. Založio se da građani direktno biraju i gradonačelnike i predsednike opština u Srbiji.

"To je jedini način da se čuje glas svih gradova, opština i regiona", rekao je on.

Dinkić je rekao da će URS do juna izaći sa razvojnim planovima za svaki region u Srbiji.

"U Vojvodini umesto da se pokreću krupni regionalni projekti, započinju se sitni, kao što je krečenje zgrada što je posao lokalne vlasti", rekao je on i dodao da će razvojni plan za Vojvodinu obuhvatiti izgradnju regionalnog autoputa od Sombora do "Evropskog Koridora 10" - autoputa E-75.

Po njegovim rečima, sličan regionalni autoput treba da "dobije" i Zrenjanin.

Govoreći o situaciji u Beogradu, Dinkić je rekao da su mnogi projketi, poput izgradnje mosta na Savi kod Ade ciganlije, dogovoreni u vreme mandata Nenada Bogdanovića.

"U Beogradu nema organizovanog saobraćaja, nema razvijene informacione tehnologije, a nisu rešeni ni komunalni problemi i to sve treba menjati", rekao je on.

Govoreći o planovima URS-a, Dinkić je rekao da je na jugu Srbije potrebno razvijati "laku i automobilsku industriju", i da je potrebno ulagati u povrtarstvo i voćarstvo.

"FIAT je preporodio Kragujevac i niko ne može da me ubedi da tako nešto ne može da se dogodi i u ostalim regionima", rekao je Dinkić.

Za istočnu Srbiju Dinkić je predložio razvoj turizma, a za zapadnu Srbiju predvideo je posebne planove za Mačvu, Sandžak, Podrinje i Zlatibor. Dinkić je rekao da i u Zapadnoj Srbiji treba izgraditi autoput.

Kao najvažniji cilj svoje stranke naveo je zapošljavanje mladih i otvaranje radnih mesta.

"Uveli smo 'nultu toleranciju' u borbi protiv kriminala i korupcije. Planiram da predložim i 'nultu toleranciju' za finansijsku nedisciplinu, ali moramo uvesti 'nultu toleranciju' i za birokratiju. Ako se čeka više od stotinu dana za dobijanje dozvola, mi ne možemo da iskoristimo potencijalne investitore", rekao je Dinkić.

URS su podržali i oni koji donedavno sa Mlađanom Dinkićem nisu mogli da nađu zajednički jezik, pa su na izbornu skupštinu došli nekadašnji visoki funkcioner DS-a Dušan Petrović, i Nikola Samardžić iz LDP-a.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanoviča, borba za nova radna mesta i ravnomeran regionalni razvoj, ostaju prioritet URS-a.

"Kakvo je bilo stanje u Kragujevcu pre nekoliko godina, nisu li ga zvali dolinom gladi, nije li on danas grad budućnosti, najsvetlija tačka u Srbiji”, upitao je Stevanović.

Ideju decentralizacije i svoje koalicione partnere podržali su lider SPS-a Ivica Dačić i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

Kandidati za predsednika i zamenika predsednika URS su Mlađan Dinkić i Veroljub Stevanović, a za potpredsednike Verica Kalanović, Vidoje Petrović, Boško Ničić, Vladan Vasić i Suzana Grubješić.

Pokret URS formiran je pre tri godine.

Gosti su na izbornoj skupštini su koalicioni partneri URS u vlasti: predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

Dinkić nije jedini stranački lider koji je danas zatražio raspisivanje izbora. Naime, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je raspisivanje parlamentarnih izbora odmah posle odluke EU o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izborna skupština URS-a

Izvor: Akter, 19.Maj.2013

Izborna skupština Ujedinjenih regiona Srbije, kojom će biti završena transformacija tog pokreta u stranku, biće održana danas u Beogradu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.