Izvor: eKlinika.rs, 28.Jul.2025, 07:00

Da li je kiselo mleko bolje za varenje nego kefir, kako deluje na ljude sklone alergijama

Jogurt, kefir, mileram, kiselo mleko… Različiti su ukusi i izbori za ovaj tip probiotičke preporuke iz sveta mlečnih proizvoda, ali postoje naučno potvrđeni razlozi zašto brojni nutricionisti prednost daju kiselom mleku.
Kiselo mleko i fermentacija: Uočene prednosti još od najranijih vremena Iako se do procesa fermentacije u prošlosti došlo slučajno, ljudi su ubrzo uočili jednostavne, ali značajne pravilnosti. Shvatili su da se sveže mleko brže i efikasnije ukiseli ako se u njega doda malo već ukiseljenog mleka. Obično se koristila posebna posuda za fermentaciju: kada bi se kiselo mleko izlilo, sveže mleko se odmah sipalo u istu posudu.
Vremenom su razvijeni različiti fermentacioni starteri, bilo...
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.