DSS: Vanredni izbori glavni cilj

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Vanredni izbori glavni cilj

Vojislav Koštunica ponovo izabran za predsednika Demokratske stranke Srbije. Prvi cilj DSS-a je raspisivanje vanrednih izbora, kako bi se formirala vlada koja će početi težak put izvlačenja zemlje iz krize, poručio na lider stranke na Desetoj izbornoj skupštini.

Deseta izborna skupština Demokratske stranke Srbije večeras je ponovo izabrala Vojislava Koštnicu za predsednika stranke, izjavio je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << DSS Angreja Mladenović.

Mladenović je rekao da je izborna skupština DSS za potpredsednike izabrala Aleksandra Popovića, Dragana Jočića, Miloša Aligrudića, Slobodana Samardžića, Nenada Popovića, Miroslava Petkovića, Milicu Radović i Miloša Jovanovića.

Koštunica je ranije danas, u delu skupštine otvorenom za javnost, rekao da su stav Brisela o pristupanju celovite Srbije u Evropsku uniju i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora osnovna pitanja u procesu evropskih integracija i zaustavljanju uništavanja zemlje.

Lider DSS je rekao da ta stranka od građana Srbije traži podršku za svoju državnu i nacionalnu politiku i za raspisivanje vanrednih parlamentranih izbora.

"Vreme je za izbore, vreme je da se zaustavi agonija i uništavanje Srbije. Vreme je za novu vladu koja će čuti glas naroda, pokrenuti privredu, graditi pravnu državu i državu zasnovanu na socijalnoj pravdi i solidarnosti, zaustaviti separatizam i dalje rastakanje države i sačuvati jedinstvenu i celovitu zemlju", istakao je Koštunica.

Izborni program za preporod i obnovu zemlje

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora prvi cilj DSS-a koji može i ima snage da preporodi Srbiju jer je sadašnja vlast vodi ka potpunom uništenju.

Koštunica je optužio vlast da je ugrozila i dovela u opasnost Srbiju "ekonomski, socijalno, politički i moralno" i poručio da će njegova stranka ponuditi građanima izborni program za preporod i obnovu zemlje.

"Vreme je za izbore, vreme je da se zaustavi agonija i uništavanje Srbije. Vreme je da Srbija dobije novu vladu koja će čuti glas naroda, da narod traži posao i da živi od poštenog rada. Vreme je za novu srpsku vladu koja će zaustaviti separatizam i dalje rastakanje države, koja će sačuvati jedinstvenu i celovitu zemlju i graditi snažnu državu", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je ocenio da sadašnju vladu nije birao narod, nego da su je napravili "domaći tajkuni i strani ambasadori koji pustoše zemlju" i istakao da "to mora što pre da se zaustavi i nikada više ne sme da se ponovi", optužujući vladu da se sa međunarodnim faktorima dogovara kako da prevari svoj narod.

Celovita Srbija u Evropskoj uniji

"Što se tiče evropskih integracija, osnovno pitanje predstavlja stav Brisela o pristupanju celovite Srbije Evropskoj uniji", rekao je Koštunica.

"Pošto je Srbija još ranije istakla svoje opredeljenje za ulazak u EU i godinama učestvuje u procesu evropskih integracija, posle protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, osnovno pitanje predstavlja stav Brisela o pristupanju celovite Srbije u EU", rekao je Koštunica.

Na Srbiji je, poručio je Koštunica, da se zalaže za otvaranje dijaloga sa Briselom o pitanju poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Koštunica je predstavio načela nacionalne politike stranke među kojima su poštovanje Ustava Srbije kao brane dezintegraciji države, očuvanje srpske državnosti, kao osnov i merilo državotvorne politike, ekonomski jaka i socijalno pravedna Srbija, vojno neutralna država, podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, demokratska obnova i podrška očuvanju Republike Srpske.

Predsednik DSS je predstavio i Deklaraciju o ekonomskoj budućnosti Srbije koja, kako je naveo, za cilj ima zaustavljanje propadanja i uništavanja domaće privrede i zaustavljanje pada životnog standarda građana koji se pretvara u sve veće siromaštvo i bedu.

Izborna skupština je usvojila dva dokumenta koja sadrže načela nacionalne i ekonomske politike stranke. Dokumenti su usvojeni jednoglasno, istako je Andreja Mladenović.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.