DEBAKL SOCIJALISTA NA LOKALNIM IZBORIMA: Konzervativci i ekstremni desničari preuzimaju čitavu Španiju?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2023, 07:56

DEBAKL SOCIJALISTA NA LOKALNIM IZBORIMA: Konzervativci i ekstremni desničari preuzimaju čitavu Španiju?

Poraz socijalista i velika pobeda konzervativaca na lokalnim izborima u Španiji.

Na lokalnim izborima u Španiji održanim u nedelju vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova poraz španskih socijalista ukazuje na njihovu izbornu ranjivost uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opštih izbora zakazanih za kraj ove godine, navode agencije.

Socijalisti su uspeli da ostavre tesnu pobedu samo u tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, po svemu sudeći, Narodna partija odnela pobedu doduše uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Pobeda PP na jučerašnjim lokalnim izborima ukazuje na mogućnost da bi konzervativci mogli da ponove izborni uspeh i na decembarskim opštim izborima i preuzmu vlast i na nacionalnom nivou od socijalista.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, osim u regionu Madrida gde je regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

- Španija je započela novi politički ciklus. Moje vreme će doći ako Španci to budu želeli - rekao je euforični Alberto Nunjez Feho sa balkona Kale Đenove u Madridu, preneo je španski dnevnik El Pais.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.