DA LI JE NA POMOLU NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE? Partija koja je to obećala na putu je da pobedi na izborima

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 14:12

DA LI JE NA POMOLU NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE? Partija koja je to obećala na putu je da pobedi na izborima

Škoti su 2014. godine glasali da ostanu u Velikoj Britaniji - 55 odsto je bilo za, a 45 je bilo protiv.

Škotska nacionalna partija (SNP), premijerke Nikole Stardžen, koja je obećala referendum o nezavisnosti, na putu je da ponovo osvoji većinu u škotskom parlamentu, a rezultati izbora održanih 6. maja trebalo bi danas da budu poznati, preneo je Rojters.

Prema preliminarnim rezultatima, SNP je osvojila 40 od 49 mesta, uključujući i tri važne oblasti, dodaje Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjasnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika (za većinu potrebna 65 poslanika).

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Za raspisivanje referenduma postoji prepreka, jer mora Džonson da ga odobri.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen se otvoreno zalaže za novi referendum o nezavisnosti ukoliko njena stranka pobedi, ali tek kada se reše pitanja pandemije kovida-19 i ostvari oporavak ekonomije.

Osim SNP-a, na izborima su učestvovali i konzervativci lidera Daglasa Rosa i laburisti Anasa Sarvara, koji su protivnici ocepljenja, dok je Škotska partija zelenih za nezavisnost.

Osim u Škotskoj, u četvrtak su održani izbori i u Velsu i u nekim okruzima u Engleskoj.

Na prethodnim izborima u Škotskoj, pro-nezavisne partije (SNP i zeleni) su imali 69 poslaničkih mesta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.