D S S pozvala Srbe da ne izlaze na izbore na Kosovu

Izvor: S media, 01.Nov.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D S S pozvala Srbe da ne izlaze na izbore na Kosovu

Demokratska stranka Srbije pozvala je danas Srbe da ne izadju na vanredne parlamentarne izbore, koje su za 13. februar 2011. godine raspisale prištinske institucije, "jer su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije".

Portparol D S S-a Petar Petković je na konferenciji za novinare naglasio da su jedini legitimni izbori oni koje raspiše država Srbija.

On je kritikovao Demokratsku stranku "zbog toga što je pozvala Srbe da izadju na izbore lažne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << države Kosovo" i ocenio da to predstavlja "sistematsko puzajuće priznanje nezavisnosti južne srpske pokrajine", i da to pokazuje pogubnost politike da EU nema alternativu.

"Demokratska stranka time pokazuje pogubnost politike da EU nema alternativu, koja ide dotle da čak stavlja na doboš sopstvenu zemlju za rad virtuelnog ulaska Srbije u EU, koji se sigurno neće desiti za 20 godina", rekao je Petković.

On je kazao da aktuelna vlast iznosi kontradiktorne stavove, jer govori da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a potom poziva Srbe da izadju na izbore i tako učestvuje u separatističkim institucijama.

"Demokratska stranka svoje razloge za izlazak Srba na izbore opravdava realnošću, a da li je realnost to da branite državu Srbiju ili da je rasparčavate. Da li je realnost da branite nacionalne interese ili da radite ono što drugi žele", upitao je portparol D S S-a.

Beograd i Priština imaju priliku za dijalog

Šef političkog saveta DS Dragoljub Mićunović rekao je za novosadski "Dnevnik" da politika bojkota izbora do sada nije dala nikakve rezultate i da se glas Srba mora čuti, odnosno da je potrebno stvoriti uslove za to da se bez njihove saglasnosti neke odluke u Prištini ne mogu doneti.

On je rekao da je Vlada Srbije do sada uglavnom zauzimala stav da na te izbore ne treba izlaziti, jer Srbija ne priznaje kosovske institucije, ali da Srbi time nisu dobili ništa, već da su ostajali u getu, pravno nezaštićeni.

"Ne znam da li će Vlada Srbije sada zauzimati stav i kakav će on biti, ali se nadam da će u svakom slučaju voditi racionalnim, a ne emotivnim razlozima", rekao je Mićunović.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.