Čukalović sudija Ustavnog suda Kosova

Izvor: RTS, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čukalović sudija Ustavnog suda Kosova

Profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Ivana Čukalovića skupština u Prištini izabrala za sudiju Ustavnog suda Kosova. Čukalović potvrdio da je izborna procedura u toku. Profesor međunarodnog javnog prava jedan je od optuženih u aferi Indeks, u okviru koje je uhapšeno 38 osoba.

Ivan Čukalović je za Internet portal RTS-a rekao da je procedura za njegov izbor za sudiju Ustavnog suda u toku. Na tu funkciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako kaže, predložili su ga Srbi, Goranci i Muslimani, uz obrazloženje da "žele da ih zastupa čovek sa međunarodnim iskustvom, kako bi pokrenuo pitanja zakonitosti mnogobrojnih problema koji im otežavaju život na Kosovu".

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović rekao je za RTS da fakultet nije učestvovao u izbornoj proceduri, kao i da profesor Čukalović o tome nije konsultovao Upravu.

"Pravni fakultet u Kragujevcu neće preduzeti bilo kakav gest koji bi išao u korist takozvane nezavisne države Kosovo", naveo je Bejatović.

Nakon što je saznao za izbor sudija Ustavnog suda u Prištini, dekan Bejatović je pozvao Čukalovića na razgovor. Nakon dobijenih informacija, Uprava kragujevačkog fakulteta preduzeće zakonom predviđene mere, rekao je Bejatović, ali nije želeo da precizira o kakvim merama je reč.

Ivan Čukalović, profesor međunarodnog javnog prava kragujevačkog Pravnog fakulteta,  izabran je, kako piše na internet sajtu skupštine u Prištini, za jednog od šestoro sudija Ustavnog suda Kosova.

Skupština Kosovo je na sednici kojom je predsedavao Jakup Krasnići izabrala šest sudija Ustavnog suda Kosova. Među izabranim sudijama našlo se i ime Ivana Čukalovića.

Kako navodi sajt, na počtku sednice je glasano za kandidate iz redova manjinske zajednice. Pošto su kandidati Ivan Čukalović i Altay Suroy, u prvoj rundi glasanja dobili dve trećine glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, a u nastavku i potrebne glasove svih prisutnih poslanika na plenarnoj sednici, izabrani su za sudije Ustavnog suda Kosova.

Čukalović je jedan od optuženih u aferi Indeks u okviru koje je uhapšeno 38 osoba, profesora i saradnika Kragujevačkog pravnog, ali i drugih pravnih fakulteta u Srbiji.

Imena šest izabranih sudija treba da se dostave Predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, nakon čega će uslediti dekret i polaganje zakletve, piše na prištinskom sajtu.

Biografija Ivana Čukalovića

Rođen je u Prizrenu 1951. godine. Doktorirao je na Pravnom fakultetu na temu: "Rešavanje sporova između država putem međunarodne arbitraže". 

Čukalović je 2004. godine izabran u zvanje redovnog profesora za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, na kojem je radio od 1981. godine.

Od 1999. do 2001. godine bio je zamenik glavnog pravnog savetnika u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove i vršilac dužnosti glavnog pravnog savetnika.

U tom periodu bio je i koagent Savezne Republike Jugoslavije u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde, a 1998. godine, kao ekspert odbrane svedočio je u u slučaju Dokmanović pred MKSJ u Hagu.

Bio je član Pravnog saveta Savezne vlade, član tima za pisanje protivtužbe u slučaju BiH-SRJ i član tima za pisanje tužbe protiv zemalja članica NATO-a.

Boravio je na specijalizacijama u Haškoj akademiji međunarodnog prava, u Londonu i Moskvi, gde je držao nastavu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostanih poslova Sovjetskog Saveza.

Od 1988. do 1992. godine bio opunomoćeni agent Svetske asocijacije za zaštitu vizantijske kulture sa sedištem u Filahu, Austrija za područje Jugoslavije i Balkana.

U medijima se navodi da je Čukalović bio član Centralne otadžbinske uprave SRS i član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od afere „indeks“ do delioca pravde

Izvor: Danas, 03.Jun.2009, 22:37

Profesor međunarodnog prava na kragujevačkom Pravnom fakultetu Ivan Čukalović izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova, saznaje Danas.

Nastavak na Danas...

Srpski profesor u Ustavnom sudu Kosova!

Izvor: Press, 05.Jun.2009, 00:37

Profesor dr Ivan Čukalović, šef katedre međunarodnog prava na fakultetu u Kragujevcu, biće novi član Ustavnog suda Kosova!. .Čukalović, koji je jedan od 18 profesora koji su optuženi u „aferi indeks", kaže da to što bi postao član Ustavnog suda Kosova „ne znači da on priznaje...

Nastavak na Press...

Profesor iz Kragujevca sudija Ustavnog suda Kosova

Izvor: Blic, 05.Jun.2009

Predlog Skupštine takozvane Republike Kosovo da se profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Ivan Čukalović izabere za sudiju Ustavnog suda Kosova izazvao je burne reakcije u centru Šumadije i na Univerzitetu. Ovaj profesor međunarodnog prava je i među 18 optuženih za učešće u aferi „indeks”...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.