Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski ministar :Izbori, ako ne bude poziva za NATO

Parlamentarni izbori bili bi jedino rješenje ako Crna Gora ne dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u, i ako ne budu ispunjeni uslovi za dalji napredak u evropskim integracijama u vezi sa poglavljima 23 i 24, smatra ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević.

Takav razvoj događaja bio veliki neuspjeh Vlade, jer bi se pokazalo da je izgubila podršku ključnih evropskih partnera, naveo je. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<

Na pitanje kako komentariše poruku francuskog predsjednika Fransoa Olanda, da NATO ne treba dalje da se širi, Konjević je kazao da su zaključci poslednjeg samita u Velsu afirmisali napredak Crne Gore i do kraja 2015. godine je ostavljena mogućnost da se na ministarskom nivou donese odluka o pozivu Crnoj Gori da postane članica NATO.

"Ovo je prvi put da se odluka o pozivu za članstvo može usaglasiti na ministarskom nivou, što dokazuje koliko je NATO ostao privržen ideji proširenja. NATO je potvrdio da je Crna Gora na korak od poziva ukoliko u 2015. godini nastavi sa reforma u sektoru bezbjednosti i dodatno osnaži vladavinu prava. Manje je važno da li ćemo poziv dobiti krajem ove godine odlukom ministarskog savjeta ili na samitu u prvoj polovini naredne godine. Crna Gora će u mandatu ove vlade dobijanjem poziva za članstvo u NATO realizovati svoj najvažniji cilj nakon obnove nezavisnosti", rekao je Konjević za Dan.

On smatra da se izjava Olanda mora uzeti u kontekstu uticaja jedne od najvažnijih članica Alijanse, ali vjeruje da će i druge ključne članice zajedno sa Francuskom ostati pri politici proširenja potvrđenoj na poslednjem samitu u Velsu.

"Nakon izjave Olanda zajedno smo čuli poruke iz NATO-a i zvaničnih predstavnika drugih ključnih članica da se ta izjava nije odnosila na Crnu Goru", pojasnio je ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.