Izvor: Radio 021, 02.Dec.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članica RIK-a predložila da se neubacivanje glasačkog listića tretira kao krivično delo

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je predlog o direktnom prenosu budućih sednica, a sekretar RIK-a Srdjan Smiljanić kazao je da će njihove sastanke moći da prenosi "svaka televizija koja bude želela".

Smiljanić je naveo da je danas održan jedan od poslednjih sastanaka koji neće imati direktan prenos.

Prema njegovim rečima, to jedna od novina javne nabavke RIK-a, dok je druga skener "A3 formata" kojim će biti skenirani zapisnici sa biračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesta.

Usvojena je i odluka o obuci novih 500 instruktora, a predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević istakao je da je do izbora ostalo "premalo vremena za kvalitetno obučavanje tolikog broja ljudi".

Članica Republičke izborne komisije Snežana Rakočević podržala je predlog Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da neubacivanje glasačkog listića treba tretirati kao krivično delo.

Rakočević se pozvala na član 162 Krivičnog prava, u kome se navodi da "ko uništi, ošteti, oduzme ili prikrije" glasački listić ili neki drugi dokument o glasanju na izborima ili na referendumu, "kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", ali njen predlog nije usvojen jer, kako je istakla zamenica RIK-a Željka Radeta, po zakonu je dozvoljeno da u glasačkoj kutiji bude manje listića, ali ne i više.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.