Cipras bi lako mogao da padne

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2015, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras bi lako mogao da padne

Prevremeni izbori u Grčkoj u nedelju biće tesni, predviđaju rezultati četiri ankete objavljeni u petak, a nijedna ne predviđa jasnog pobednika.

Grci će 20. septembra drugi put ove godine birati parlament, odnosno treći put izaći na birališta pošto su u julu birači referendumom odbacili novi plan reformi u zamenu za nastavak finansijske pomoći EU i međunarodnih kreditora.

Prema svim anketama, stranka levice Siriza premijera Aleksisa Ciprasa i konzervativna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nova demokratija Vangelisa Meimarakisa biće rame uz rame.

Međutim, nijedna od tih stranaka neće dobiti 38 odsto glasova potrebnih za većinu u parlamentu od 300 mesta, s obzirom na čudan grčki izborni sistem koji prvoplasiranoj stranci automatski dodeljuje 50 mandata, dok se preostalih 250 raspoređuje prema broju glasova.

Evropska unija priželjkuje da izbori završe stvaranjem široke koalicije. Ali Siriza i Nova demokratija, iako se obe obavezuju na poštovanje uslova otplate zajmova, razilaze se u ključnim pitanjima reformi kao što su liberalizacija tržišta rada, kolektivni ugovori i migrantske krize koja snažno pogađa Grčku.

Nijedna anketa ne predviđa znatniji broj glasova drugim strankama. Fašistička Zlatna zora, čije su neke vođe u zatvoru, mogla bi dobiti oko osam odsto. Komunistička KKE, zatim PASOK (socijalisti) i centar To Potami dobili bi znatno manje, ali bi ušli u parlament.

Varufakis se obrušio na Ciprasa: Izdajica! Predao se Evropi

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.