Izvor: RTS, 25.Apr.2021, 19:55

Broje se glasovi u Albaniji, policajac izboden na biračkom mestu

Prema prvim izlaznim anketama, na izborima u Albaniji vodi Socijalistička partija aktuelnog premijera Edija Rame sa 46,9 odsto osvojenih glasova, dok Demokratska partija Ljuljzima Baše ima 43,5 odsto glasova. U toku je prebrojavanje glasačkih listića. Do 19 časova odziv je bio oko 50 odsto.
Nisu se ponovile scene iz predizborne kampanje kada je u Kavaji ranjeno nekoliko, a u Elbasanu ubijena jedna i ranjeno pet osoba, pristalica i simpatizera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve najjače i međusobno suprotstavljene stranke u Albaniji - Socijalističke i Demokratske partije.

Lideri tih stanaka Edi Rama i Ljuljzim Baša, neubedljivo su negirali da su ubijeni i ranjeni članovi njihovih stranaka, želeći pre svega da smire strasti među biračima.
U tome su, čini se, uspeli. U smirenoj atmosferi, sa sitnijim incidentima, poput slikanja, zaplene već zaokruženih glasačkih listića i sukoba među članovima biračkih odbora, oko 3,6 miliona birača moglo je slobodno na birališta.
Poruke lidera dva najveća politička bloka su da pobedi demokratija. Edi Rama bio je premijer u dva poslednja dva mandata, a Ljuljzim Baše isto toliko čeka da pobedi.
"Danas je dan da ne širimo negativan utisak ni prema kome koji svojim glasom izražava drugačije mišljenje. Mi smo jedna velika porodica u istoj domovini i niko ne treba da zaboravi da je demokratija sport u kojem svako treba da izađe na teren i da gađa glasom. I na kraju najbolji će da pobedi", poručio je Edi Rama.
"Danas je istorijski dan, dan kada svi mi imamo snagu u svojim rukama. Čim imamo snagu u svojim rukama, za našu decu za našu porodicu, za domovinu i za nas. Ovo je vaš dan i dan vaše demokratije. Danas je dan Albanije, Bog da blagoslovi Albaniju", istakao je Ljuljzim Baša.
Na izborima u Albaniji prvi put učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret Samoopredeljenje. Vođa pokreta i kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je u svojstvu građanina Albanije.
"Čestitam i želim što više boljih dana za Albaniju i svakoga kao i za mene koji ima pasoš Republike Albanije", rekao je Kurti.
Kurtijevo uplitanje u politički život Albanije je probno. Ima tri kandidata za poslanike. To uplitanje u unutrašnje prilike Albanaca sa Kosova ne nailazi na dobrodošlicu u Albaniji.
"Ne mogu da razumem o čemu se ovde radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane vidimo da kosovski premijer čak glasa u Albaniji. Nije prihvatljivo. Bar ne za mene", prokomentarisala je izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon na Tviteru.
To će biti još jedan izazov za onog ko u Albaniji danas pobedi. Pored borbe protiv širenja pandemije, nezaposlenosti, ekonomskog oporavka moraće da kroti i Kurtijeve političke ambicije. Na ovim ili sledećim izborima, svejedno je. Kurti želi više od Kosova. 
Pravo glasa imalo je 3,6 miliona građana iako Albanija ima 2,8 miliona stanovnika, Mogli su da glasaju i Albanci koji žive u drugim zemljama.
Ovi izbori su sa potrošenih 20 miliona evra daleko najskuplji izbori u istoriji višestranačja u Albaniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RAMA UBEDLJIVO POBEDIO Socijalistička partija osvojila većinu glasova na izborima u Albaniji

Izvor: Blic, 25.Apr.2021

Vladajuća Socijalistička partija vodi nakon glasanja na parlamentarnim izborima u Albaniji na kojima je osvojila 46,9 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa televizije "Top čenel".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.