Izvor: RTS, 25.Apr.2021, 08:23

Albanija bira nove poslanike parlamenta

Oko 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa danas bira poslanike koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu.
Na izborima učestvuje 13 partija i koalicija, kao i nezavisni kandidati za za 140 mesta u albanskom parlamentu. Među kandidatima 40 odsto je žena.

Glavni kandidati za osvajanje najviše mesta u parlamentu su Socijalistička partija dosadašnjeg premijera Edija Rame, zatim Demokratska partija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljuljzima Baše i Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete.
Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem, kao i zaplene više automobila punih novcem za potkupljivanje birača.
Socijalisti Edija Rame imaju malu prednost pred opozicionim demokratama. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija po prvi put uvestvuje na izborima sa tri kandidata.

Elektronska identifikacija je jedna od novina ovog izbornog procesa u Albaniji. To će se primeniti u celoj zemlji, istovremeno sprečavajući mogućnost dvostrukog glasanja.
Još jedna novost su kamere na svim biračkim mestima. Kamere visoke rezolucije su instalirane na svakom biračkom mestu. U slučaju problema one će biti dodatni test kako bi se osigurala sigurnost procesa i praćenje incidenata.

Osobe pogođene kovidom neće moći da glasaju. Izborni zakon u Albaniji zahteva da birač bude fizički prisutan na biračkom mestu i ne predviđa mobilne timove. Izborni subjekti koji dostignu nacionalni prag od jedan odsto glasova učestvuju u raspodeli mandata.

Albanija je podeljena na 12 izbornih jedinica koje se podudaraju sa teritorijalnom podelom regiona i u svakoj od ovih zona definisan je određeni broj mandata. Broj poslanika za svaku izbornu jedinicu određuje se srazmerno broju njenih stanovnika, tako da svaki poslanik predstavlja približni broj građana u svim izbornim jedinicama.
Region Tirane ima najveći broj biraca, gde se stranke bore za 36 mesta u parlamentu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci glasaju na parlamentarnim izborima posle žestoke političke borbe

Izvor: Beta, 25.Apr.2021

Albanci danas glasaju na parlamentarnim izborima, a oko 3,6 miliona ljudi sa pravom glasa bira 140 poslanika izmedju oko 1.800 kandidata iz 12 političkih partija ili koalicija i nezavisnih kandidata.Medju biračima su i mnogi Albanci koji žive u inostranstvu, ali nije dozvoljeno glasanje putem pošte...

Nastavak na Beta...

DANAS "BITI ILI NE BITI" ZA EDIJA RAMU: Da li će Ljuljzim Baši "srušiti" albanskom premijera na današnjim izborima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021

U Albaniji se danas održavaju parlamentarni izbori..  na kojima će 3,6 miliona birača, uključujući i veliki broj iseljenika birati 140 poslanika među kanidatima 12 političkih stranaka...Albanci će na izborima odlučiti da li će dati poverenje opciji Edija Rame premijera u poslednja dva mandata...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.