Brigom za opoziciju, Dačić hrabri sebe

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brigom za opoziciju, Dačić hrabri sebe

Izbori ne bi zapečatili sudbinu opozicije, jedino što bi u njene redove mogao da se preseli aktuelni premijer, kaže Dragomir Anđelković

Premijer ne mora da brine o sudbini sadašnje opozicije, neka brine za sebe, jer će posle izbora biti opozicionar, poručuju predstavnici opozicionih stranaka Ivici Dačiću, reagujući na njegovu izjavu da će, ako bude izbora, sudbina opozicije biti zapečaćena. Oni premijerovu „brigu” tumače kao sopstveno hrabrenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer mu je jasno da više neće biti ni premijer, ni u vlasti. Analitičari se delimično slažu sa ovom ocenom Dačićevih motiva i tvrde da bi opozicija mogla biti jača ukoliko SPS bude deo nje, u suprotnom ostaće slaba.

Ako je verovati istraživanjima javnog mnjenja, ni premijer i lider SPS-a, ni opozicija nemaju razloga da prizivaju vanredni izlazak na birališta. To odgovara samo naprednjacima, jer bi moglo da im donese apsolutnu vlast.

Objašnjavajući svakodnevno zašto izbori nisu prioritet, mada on nije protiv njih, Dačić se obavezno pozove i na pomenuti Vučićev stav, usput se čudeći zahtevima opozicije za raspisivanje izbora, predviđajući joj, takoreći, potpunu katastrofu. Za sebe, tvrdi, ne brine. A, trebalo bi, slažu se opozicionari i analitičari. Istraživači javnog mnjenja rezultatima istraživanja po kojima bi SPS dobio svega deset odsto glasova naspram 43,9 odsto SNS-a, potvrđuju da Dačić ima razloga za brigu.

Analitičar Dragomir Anđelković ne misli da će izbori zapečatiti sudbinu opozicije. Prema njegovim rečima, ona će, možda, biti prekomponovana tako što bi u njene redove mogao da se preseli aktuelni premijer. Anđelković kaže da treba videti ko će preći cenzus, a on misli da će, od sadašnjih opozicionara, sasvim sigurno u tome uspeti DS i DSS, dok „LDP-u cenzus škripi”. URS-u ne daje šanse ni uz sve Dinkićeve magične sposobnosti, osim ako ne bude u nekoj koaliciji. On ističe da će Dačić biti duplo na gubitku – neće biti premijer, ni ministar unutrašnjih poslova, sve i ako uđe u vlast. Anđelković ostavlja mogućnost da Dačić bude deo vlasti, jer verovatno strani faktor to želi, i Rusi i Zapad, jer on ume svima da se dodvori, ali bio bi samo senka onoga što je sada.” Anđelković konstatuje: „Dačićeva priča se svodi na odbranu pozicija SPS-a i njegovih ličnih. Svakako ne brine za opoziciju, to je smešno.”

Bivša potpredsednica Dačićeve vlade Suzana Grubješić (URS) kaže da je posao opozicije da traži izbore, a kako je Srbija zemlja čuda, izbore će, što je paradoksalno, izazvati vladajuća koalicija. Što se tiče „pečaćenja” sudbine opozicije, Grubješićeva kaže da Dačić ne treba da brine, o tome će odlučiti narod. Ona podseća na to kako su radikali, kao opozicionari, tvrdili da niko neće preći cenzus, a oni su nestali sa scene.

Aleksandra Jerkov, portparol DS-a, kaže da demokrate ne traže izbore zbog sebe, već zato što vlada koju vodi SNS, svakoga dana vuče zemlju u sve dublju i dublju krizu, a nema nijedno rešenje za pokretanje privrede. Izlaz traži u smanjenju plata i penzija, zaduživanju i otpuštanju ljudi.” Jerkova ne brine što istraživanja javnog mnjenja, što se tiče njene stranke, nisu ružičasta: „Istraživanja su i pred prethodne izbore pokazala jedno, a izborni rezultati drugo.”

Dačićevu izjavu o opoziciji, Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, ovako komentariše: „Njemu je najveći problem to što će izgubiti poziciju koju sada ima, pa onda traži razloge da se izbori ne održe. To je neka vrsta maske za njegovu sopstvenu brigu, a što se DSS-a tiče, mi smatramo da su oni važni da se vidi rejting sadašnje vladajuće strukture koja je na izbore izašla sa jednom politikom, a onda okrenula ćurak naopako i radi sve suprotno. Možda su ljudi za tu politiku, ali traba to videti na izborima.” Samardžića ne brinu istraživanja javnog mnjenja zato što su „uglavnom naručena.” On ističe da već pet, šest godina imamo taj fenomen – naruči i plati rezultate, pa to koristi kao dodatnu kampanju, da se vidi koliko su jaki.

Što se Dačićevih prognoza tiče, Samardžić kaže da opozicija neće nestati: „Stvari idu, kako bih rekao, u nekom pravcu blage diktature i neke diktature sa masovnom podrškom. Ne bih isključio ni neku vrstu kasnijeg represivnog delovanja prema opoziciji. Jako je čudno da se vlast brine za sudbinu opozicije, a sve čini da je uništi.”

Reagujući na Dačićevu izjavu, Bojan Đurić (LDP) kaže: „Za LDP izbori nisu ni rijaliti šou, ni revolveraški obračun, nema potrebe da predsednik vlade govori tim rečnikom. Izbori su najlegitimniji i najbolji izlaz kada je situacija u zemlji teška kao sada kod nas. Bez namere da previše komentarišem unutrašnje porive predsednika vlade, meni izgleda da se on vikanjem na opoziciju hrabri, želeći da ubedi sebe kako i on lično i njegova stranka stoje bolje nego što stoje. Mi svakako smatramo da na izbore treba ići i to na miran način, bez ovakvih plašenja i nastupa premijera.”

Analitičar Dragomir Anđelković, takođe, misli da Dačić pokušava da brani svoju poziciju i da bar koju nedelju duže ostane na vlasti. A kakva će nam opozicija biti posle izbora? Anđelković misli da nećemo imati neku jaku opoziciju i da će tako biti u narednih godinu, dve dana.

M. Čekerevac

objavljeno: 09.01.2014.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.