Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci vjerni SzP, Hrvati spremni sjesti za sto

SARAJEVO - Debakl na lokalnim izborima koji je doživio SDS i stranke okupljene oko njega u Savezu za promjene mogao bi izazvati krizu u koaliciji na državnom nivou ako neko od partnera odluči da u vlast u institucije BiH uvede legitimnog predstavnika iz Republike Srpske - SNSD.

Iako stranke sa bošnjačkim predznakom na nivou institucija BiH najavljuju da i dalje ostaju u koaliciji sa SzP-om, njihov partner  HDZ, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u najvećoj mjeri predstavlja hrvatski narod u BiH, ne bježi od "sjedanja za sto" sa strankom koja je na lokalnim izborima protvrdila legitimitet da  predstavlja RS.

Bakir Izetbegović, lider SDA, još u izbornoj noći kazao je da SDA ostaje čvrsto u koaliciji sa Savezom za promjene, ali da stranke okupljene u ovom savezu treba dobro da promisle kako dalje i šta s obzirom na loše rezultate na lokalnim izborima.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS, pak, u jednoj od izjava  kaže kako ga  u ovom trenutku ne zanima  vlast u institucijama BiH.

Bariša Čolak iz HDZ BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, rekao je da se ova stranka na stranačkim organima još nije bavila tom temom, ali da će se o tome sigurno razgovarati.

"Vidjećemo šta će na kraju biti, ali sasvim je sigurno da takav izborni rezultat ne ide u prilog Savezu za promjene. SNSD je dobio dodatni legitimitet, ali sve to zavisi od partnera",  rekao je Čolak.

Fahrudin Radončić, lider  SBB-a, kazao je da ne očekuje prekompoziciju vlasti. Odgovarajući na pitanje kako će se izborni debakl SzP-a odraziti na funkcioniranje vlasti na nivou BiH, Radončić je  kazao  da to "isključivo zavisi od toga šta će odlučiti eventualno SDS, da li će se povući ili neće."

"Što se tiče bošnjačkog političkog bloka i federalnog političkog bloka, mislim da nismo za bilo kakve promjene u Vijeću ministara",   rekao je on.

Prokomentarisao je i pitanje očekuju li u narednom periodu BiH političke turbulencije i smatra li da, s obzirom na to da BiH čine dva entiteta, treba u Vijeću ministara poštovati stavove entiteta.

"Problem inače u FBiH i na nivou BiH je da političari ili politike ne drže riječ, međusobno varaju, montiraju policijske progone unutarnacionalnim rivalima, a i ista stvar je i na državnom nivou", rekao je Radončić.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a  i poslanik u Predstavničkom domu BiH, govoreći o mogućoj prekompoziciji vlasti, rekao je da o tome treba pitati onoga ko ima takve namjere.

"Mi smo sastavili vlast na nivou BiH i njen smo sastavni dio",  podvukao je Bojić.

Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a i poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da  je fokus SNSD-a na lokalnoj zajednici i poboljšanju ekonomije u Republici Srpskoj.

"Ne znam kako će se situacija odvijati na nivou institucija BiH, hoće li koalicija oslabiti, sve zavisi od toga koliko su u Savezu za promjene spremni da rade za interese RS, do sada se i nisu pokazali u najboljem svjetlu. SNSD o  nekoj prekompoziciji sada i ne razmišlja", rekao je on.

Momčilo Novaković, član Glavnog odbora NDP-a i poslanik u Predstavničkom domu BiH, mišljenja je da u ovom trenutku nikome u BiH ne treba nova kriza koja bi bila izazvana prekompozicijom vlasti.

"BiH nema vremena za to. Ne očekujem da će doći do prekompozicije vlasti", rekao je Novaković.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.