Beogradski izbori 28. aprila ili 5. maja, verovatno i u Nišu i Novom Sadu - 5. maj malo verovatno jer je Vaskrs?!

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Mar.2024, 15:37

Beogradski izbori 28. aprila ili 5. maja, verovatno i u Nišu i Novom Sadu - 5. maj malo verovatno jer je Vaskrs?!

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je predlog datuma za beogradske izbore, naglašavajući mogućnost da se održe 28. aprila ili 5. maja, dana kada je u pravoslavnom kalendaru Vaskrs. Ovaj predlog objavljen je u okviru dijaloga o rokovima i uslovima za održavanje lokalnih izbora u Beogradu.

Iako je ovaj predlog susreo sa kritikama u delu opozicije, koji su iznosili navode o mogućim izbornim manipulacijama, predsednik Vučić je odbacio takve tvrdnje. Istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << je da je Srbija jedina zemlja na svetu koja je pozvala ODIHR (Organizacija za demokratiju i ekonomski razvoj) da nadgleda lokalne izbore, što je dokaz angažovanosti vlade u usvojavanju demokratskih standarda.

Ovaj korak predstavlja važan moment u demokratizaciji izbornog procesa u zemlji, a predsednik je izrazio sigurnost u uspešno održavanje izbora u skladu sa međunarodnim standardima. Vučić je takođe podvukao značaj učešća svih političkih aktera u izbornom procesu i pozvao na dijalog i sporazumevanje kako bi se osigurala fer i slobodna izborna arena.

Niš…

Kao odgovor na nedavne najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o datumima beogradskih izbora, lokalni politički krugovi u Nišu počeli su da razmatraju moguće termine za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. S obzirom na to da su beogradski izbori planirani za 28. april ili 5. maj, postoji verovatnoća da će i izbori u Nišu biti održani istovremeno.

Ova mogućnost ima značajne implikacije za političku scenu Niša, budući da bi istovremeno održavanje izbora u dva najveća grada Srbije moglo izazvati veće interesovanje javnosti i intenzivniju političku aktivnost. Lokalni politički lideri u Nišu već su počeli sa pripremama za izbore, formirajući izborne štabove i prikupljajući podršku svojih birača.

Očekuje se da će u narednim nedeljama biti doneta konačna odluka o datumu lokalnih izbora u Nišu, koja će biti usklađena sa odlukom o datumu beogradskih izbora. U međuvremenu, političke stranke i kandidati nastaviće sa mobilizacijom svojih pristalica i pripremama za intenzivnu izbornu kampanju.

Ovi izbori predstavljaju važan trenutak za političku budućnost Niša, te se očekuje da će građani aktivno učestvovati u izbornom procesu kako bi izabrali svoje predstavnike na lokalnom nivou. Sve oči su uprte ka narednim nedeljama, kada će biti doneta konačna odluka o datumu održavanja lokalnih izbora u Nišu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Grbović: Izbori mogu da se održe do početka juna, nije tačno da je 11. maj krajnji rok

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Mar.2024

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije u pravu kada kaže da je krajnji rok za održavanje ponovljenih beogradskih izbora 11. maj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.