Beograd čeka na Prištinu

Izvor: B92, 01.Nov.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd čeka na Prištinu

Beograd, Priština -- Zvaničnici Srbije kažu da su spremni za pregovore o Kosovu i da se čeka samo odgovor Prištine.

Početak pregovora Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima zavisi od toga da li će na Kosovu biti održani vanredni izbori.

Kosovska skupština sutra se izjašnjava o poverenju kabinetu Hašima Tačija, a u Prištini se očekuje pad vlade zbog sukoba koalicionih partnera. U Beogradu kažu da čekaju odgovor Prištine i da su spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pregovore.

Prošlo je tri godine od kada su predstavnici Beograda i Prištine, uz nadzor Amerike, Evrope i Rusije, poslednji put seli za pregovarački sto.

Ni Beograd ni Priština još nisu odredili članove svojih pregovaračkih timova, ali što se Srbije tiče, prema rečima šefa pres službe Vlade Srbije Mikija Mihajlovića, pregovori mogu da počnu i danas.

"U Srbiji postoji ozbiljna volja da se problemi konačno počnu ozbiljno rešavati. Što se tiče samog tehničkog razgovora, mislim da je najvažnije da razgovori počnu o temama koje imaju manje kontroverzi nego teme koje će kasnije uslediti, to je na neki način pregovaračka taktika ili sistem za razgovor da se stekne poverenje između dve strane”, objašnjava on.

Kosovo je međutim upalo u institucionalnu krizu. Posle ostavke Fatmira Sejdijua, novi predsednik nije izabran, što je dovelo do rascepa vladajuće koalicije i mogućeg pada vlade Hašima Tačija na sutrašnjoj sednici skupštine Kosova.

Zbog svega toga u Prištini kažu da su nespremni za novi dijalog sa Beogradom

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići kaže da je Priština spremna na razgovore sa Beogradom na tehničkom nivou.

"Kada je u pitanju datum početka pregovora još uvek ništa konkretno nije odlučeno, osim da smo mi izrazili spremnost za početak razgovora na tehničkom nivou o pitanjima o kojim je diskutovano i ranije, kao što je pitanje nestalih tokom rata”, navodi on.

Ministar za evropske integracije Kosova Besim Bećaj kaže da početak pregovora ipak zavisi od toga da li će na Kosovu biti vanrednih izbora.

"Ako budemo išli na skore izbore, sigurno legitimitet Vlade je potreban za takve tehničke razgovore između dve susedne zemlje”, kaže on.

Pregovori bi trebalo da budu održani na neutralnom terenu, najverovatnije u Briselu, iz koga poručuju da će posredovati onda kada ih pozovu Tadić i Tači, koji odlučuju o vremenu pokretanja pregovora.

Šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak kaže da je Misija EU spremna da doprinese dijalogu.

"Cilj tih pregovora je da Beograd i Priština započnu direktan razgovor. Ono što možemo da ponudimo kao Euleks misija je stabilnost, tako da tokom tih pregovora ne bude bilo kakvih problema i da dve strane mogu da razgovaraju u mirnoj atmosferi”, navodi on.

Ni teme razgovora Beograda i Prištine još nisu poznate. Predsednik Tadić je najavio da će se najpre razgovarati o lakšim pitanjima, da bi se stvorila pozitivna atmosfera, a da će teške teme biti ostavljene za kasnije.

Obe strane najavljuju da će se sigurno razgovarati o problemu nestalih, a nezvanično se govori da će biti pokrenuto pitanje o problemu sa telekomunikacijama.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.