Američko-kineski pregovori i izbori u Britaniji podigli cijene nafte prema 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Dec.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američko-kineski pregovori i izbori u Britaniji podigli cijene nafte prema 65 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 65 dolara zahvaljujući napretku u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora i jasnom rezultatu izbora u Velikoj Britaniji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 59,39 dolara.

Američki izvori objavili su u četvrtak da je Washington definirao uvjete za trgovinski sporazum s Pekingom, nudeći obustavu odnosno snižavanje carina na određene kategorije proizvoda u zamjenu za veću kinesku kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trgovinski rat koji traje već 18 mjeseci kočio je cijene nafte u proteklom razdoblju a uteg im je bila i izvjesnost oko brexita. Situaciju u Britaniji donekle su razjasnili jučerašnji izbori na kojima je vladajuća konzervativna stranka osvojila veliku većinu glasova, što novoj vladi daje mandat za izvođenje zemlje iz Europske unije.

„Zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i 'gotovo dogovorenom' rješenju američko-kineskog trgovinskog rata cijene nafte porasle su na londonskom tržištu", tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Potražnja za naftom vjerojatno će se oporaviti paralelno oporavku globalne industrije", dodaje Schieldrop.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružio je jači američki dolar. Ojačala je i funta, više od dva posto, zbog rezultata izbora u Velikoj Britaniji.

"Apetit za rizičnim ulaganjima vjerojatno će se zadržati na visokoj razini zahvaljujući sporazumu SAD-a i Kine i predstojećem okončanju trakavice oko brexita. To će također poduprijeti cijene nafte", rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 65,81 dolar, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.