Albanci idu na izbore, lokalni izbori određuju sudbinu budućih reformi

Izvor: Southeast European Times, 06.Maj.2011, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci idu na izbore, lokalni izbori određuju sudbinu budućih reformi

Pred izbore koji se održavaju za vikend, sam izborni proces, kao i ishod glasanje, pod budnim su okom posmatrača.

05/05/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 5.5.2011.

Prema rečima predsednika Bamira Topija, izbori u nedelju trebalo bi da označe novu fazu demokratske stabilnosti.

Međutim, kampanju koja je trajala mesec dana obeležilo je nasilje i međusobno optuživanje dve najveće partije - Demokratske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (DP) premijera Saljija Beriše i opozicione Socijalističke partije (SP), predvođene Edijem Ramom.

Zbog prepucavanje dve stranke Albanija se nalazi u političkoj blokadi od izbora u junu 2009, čiji rezultate socijalisti osporavaju.

„Osmi maj je veoma važan za Albaniju i njeni građani bi trebalo da shvate njihov značaj“, rekao je ambasador OEBS-a Eugen Volfart 27. aprila.

Beriša je pozvao institucije koje se bave izborni procesom da nadgledaju i rigorozno primenjuju izborni zakon. On je obećao svojim pristalicama ekonomski razvoj i sprovođenje reformi koje će voditi zemlju u pravcu integracije u Evropu.

Kampanja demokrata bila je zasnovana na obećanjima da će biti sprovedeni „svi projekti“ na lokalnom nivou, uz podršku centralnih institucija. Rama je svojim pristalicama rekao da se njegova koalicija ne zasniva na ideologiji i da ujedinjuje Albance bez obzira na desno ili levo opredeljenje i partijsku pripadnost.

„Albanci su pedeset godina na svojim leđima trpeli posledice obećanog raja na zemlji, a danas svakodnevno osećaju da posle ekonomskog raja koji je Salji obećao, time što je obećao sreću, sledi ekonomski pakao“, rekao je Rama pristalicama.

Socijalisti se stalno žale na biračke liste i odluke koje donosi Centralna izborna komisija, većinskim glasanjem, bez glasova opozicije.

Socijalistička partije je takođe tužila rukovodioca Uprave za civilni registar i predsednik triju lokalnih opština zbog zloupotrebe položaja, falsifikovanja dokumenata i izbornih rezultata, kao i zbog kršenja prava na glasanje, a sve u vezi sa biračkim spiskovima.

„Ne samo da su incidenti sami po sebi zabrinjavajući, već narod brine i pritisak na državnu upravu zbog biračkih spiskova, suprotno zakonitim odlukama Centralne izborne komisije, čiju je zakonitost potvrdio i Izborni koledž“, rekao je za SETimes zamenik predsednika SP Armando Subaši.


Socijalistički poslanik dodaje da su to signali da izbori neće biti održani u skladu sa standardima.

Najveća borba vodiće se u Tirani, gde se Rama nadmeće za četvrti mandat protiv Ljulzima Baše, kandidata DP i bivšeg ministar unutrašnjih poslova.

Član DP Aldo Bumci rekao je za SETimes da je Baša vodio pristojnu kampanju. „Baša se nije bavio optužbama, već problemima građana, za razliku od Rame, koji je proglasio izbore političkim. Baša je uvukao Ramu u građansku kampanju.“

Bumci je takođe istakao volju većine da izbori budu slobodni i pošteni.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.